Banjaluka: Akcija za spas rijeka

Objavljeno: 14.3.2018.


Aktivisti „Centra za životnu sredinu“ zajedno sa kajakašima i ostalim ljubiteljima rijeka i voda su povodom obilježavanja Međunarodnog dana akcije za rijeke, organizovali danas akciju “NE hidroelektranama na Vrbasu”.
– Cilj akcije da se slave pobjede i rušenje brana i ponovo uspostavljanje rečnih tokova. Da se slave ljudi koji su zaslužni za očuvanje rijeka svijeta. Koristimo ovu priliku da pokažemo da smo jedinstveni u ovoj borbi za rijeke i da se ovakve stvari dešavaju u čitavom svijetu – rekla je Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu.

Akcija slična ovoj će se održati u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, na više rijeka, a u zavisnosti od toga kako se borba protiv hidroelektrane bude odvijala, biće organizovano još sličnih akcija.

– Do sada sam pre više od 10 godina zaustavili planove za izgradnju hidroelektrane na Vrbasu, a takođe smo imali i uspjehe kada smo zaustavili izgradnju hidroelektrane u Nacionalnom parku Sutjeska, na rijekama Hrčavka i Sutjeska – dodala je Ivanićeva.

Aktivisti i brojni građani danas su poručili da neće dozvoliti uništavanje rijeka.

– Ovde smo da još jednom javnosti i donosiocima odluka damo do znanja da nećemo dozvoliti da se na Vrbasu grade bilo kakve hidroelektrane. Jer je Vrbas jedna od retkih rijeka koja ima izuzetne mogućnosti za razvoj sportsko-rekreativnog turizma i činjenica je da Vrbas napaja grad Banjaluku i okolinu vodom – rekao je Viktor Bijećić, potpredsjednik CZŽS.

Dodaje da bi hidroelektrana dovela u pitanje kvalitet vode što bi se odrazilo poskupljenjem cijena, kao i mnoge druge probleme.

(Blic)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *