Audi, Bentley i Porsche će praviti automobile na istoj platformi

Objavljeno: 14.3.2018.


Proizvođači automobila su skloni da koriste istu platformu za više različitih modela, neretko i za različite automobilske marke.
Volkswagen grupu čini čak osam automobilskih brendova, a tri najprestižnija – Bentley, Porsche i Audi su dogovorili saradnju koja bi do 2022. trebalo da rezultira novom platformom na kojoj će se praviti svi veći električni modeli.

Trenutno Porsche koristi platformu ‘J1’ za budući Mission E, a Audi za E-tron Quattro SUV – modifikovanu verziju ‘MBL’ platforme na kojoj se između ostalog pravi i Bentley Bentayga.

Nova platforma, piše Motor Trend, zvaće se PPE što je skraćenica od ‘Premium Platform Electric’, odnosno premium električna platforma.

Navodno su Nemci odustali od nove generacije modularne platforme na kojoj bi se pravilii svi automobili s benzinskim/dizelskim, hibridnim, plug-in hibridnim i električnim pogonima, jer su se takve arhitekture pokazale preskupima, preteškima i neproporcionalnima dimenzijama potrebama luksuznih brendova.

Poređenja radi, u BMW-u se očigledno ne slažu s ovom tvrdnjom jer su nedavno objavili upravo planove izrade svih modela na istoj modularnoj platformi.

Izvor: Tportal

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *