YouTuberi posjetili grad u kojem je vrijeme stalo prije sedam godina nakon nuklearne katastrofe

Objavljeno: 13.3.2018.


Japan je ovih dana obilježio sedmu godišnjicu snažnog zemljotresa i cunamija koji je izazvao najveću nuklearnu katastrofu nakon one u Černobilu iz 1986. godine
Zemljotres koji je 11. marta 2011. pogodio dijelove Japana izazvao je cunami koji je prouzrokovao najveću poslijeratnu nuklearnu katastrofu u toj zemlji. Zidovi jedne od najvećih nuklearki Japana, atomsko postrojenje Fukushima Daiichi koje je imalo šest reaktorskih blokova mogli su zaštiti postrojenje od cunamija visine do 5,7 metara. Međutim, talas je dostigao visinu od 13 metara te preplavio cijeli kompleks.

U nuklearnoj elektrani zemljotres i cunami izazvali su topljenje jezgara reaktora i otpuštanje radijacije u okolinu te zbog te katastrofe thiljade stanovnika bile su prisiljene napustiti svoje domove. Nakon te nuklearne katastrofe ovaj japanski grad postao je grad duhova u kojem je vrijeme stalo.

Ali, ekipa Youtubera odlučila ga je posjetiti i snimiti kako taj grad izgleda danas. Prazne kuće na čijim zidovima i dalje vise kalendari iz 2011. godine, trgovine još prepune priozvoda kojima istekao rok, domovi u kojima kao da je minutu oprije još netko sjedio. Stravični video koji otkriva kako izgleda grad duhova mmnoge je ostavio bez daha. 

Izvor: 100posto

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *