Pet neobičnih stavki u njemačkom koalicionom ugovoru

Objavljeno: 13.3.2018.


CDU, CSU i SPD su potpisale koalicioni sporazum. Pored standardnih velikih tema u tom dokumentu ima i neobičnih stavki, kao što je finansiranje čističica, ubijanje vukova ili namera da se gotova jela učine zdravijim.
Angela Merkel će 14. marta biti ponovo izabrana za kancelarku. Time će Nemačka skoro pola godine posle izbora dobiti novu vladu. Rad velike koalicije biće baziran na koalicionom sporazumu o kojem su početkom februara saglasnost postigli CDU, CSU i SPD. O temama poput spajanja porodica izbeglica i zdravstvenoj zaštiti vodili su se teški pregovori, ali na kraju je dogovor ipak postignut.

Na 177 stranica tog sporazuma se može pročitati sve što vlada planira da realizuje tokom svog mandata: Želimo novu dinamiku za Nemačku. Samo tako možemo osigurati postignuto i to proširiti. Među planiranim projektima ima i nekih neobičnih:

Neki imaju pravo na čistačicu

Unija i SPD žele da uvedu finansijku pomoć za korišćenje kućnih usluga za samohrane roditelje, za starije osobe ili one koji neguju članove porodice. Pojednostavljeno rečeno: Vlada će plaćati čistačice za ljude koji svoje stanove ne mogu sami da čiste ili su pod stalnim vremenskim pritiskom.

Zaštita nemačkih vinograda

Ljubitelje rajnskog rizlinga će obradovati sledeće: U koalicionom ugovoru je dogovoreno podsticanje razvoja vinogradarstva pogotovu na obroncima. Osim toga oznake porekla nemačkih vina bi trebalo da budu međunarodno zaštićene.

Video-igrice kao olimpijski sport

Nemačka vlada želi učiniti više za razvoj elektronskog-sporta, dakle takmičenja u kojima se učesnici odmeravaju u kompjuterskim igricama. Dobra koordinacija očiju i ruku i prostorna imaginacija su ovde neophodni. Potpisnici koalicionog ugovora žele čak da podrže incijativu da e-sport postane olimpijska disciplina.

Ubijanje vukova

Nemačka vlada zahteva da Evropska komisija preispita status vukova kao zaštićene vrste. Osim toga Unija i SPD će odrediti u kojim situacijama se vukovi smeju ubijati – kako bi se zaštitli ljudi ili stoka.

Zdrava, duboko zamrznuta pica

Potpisnici koalicionog sporazuma se brinu i oko načina ishrane građana Nemačke. S obzirom na to da niko ne može biti prisiljen na to da jede više povrća, gotovi proizvodi moraju postati barem malo zdraviji.

S tim ciljem će biti razvijena Nacionalna strategija redukcije čiji je cilj: manje šećera, soli i masnoća u picama, supama iz kesice i tako dalje

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *