Kup šest nacija: Predah Engleza ili kraj dominacije?

Objavljeno: 13.3.2018.


Posle dve uzastopne titule ragbisti Engleske primorani su da tron Kupa šest nacija prepuste Irskoj, posle poraza od Škotske i Francuske, protivnika sa kojima su u skorijoj prošlosti relativno lako izlazili na kraj.
Englezi su poraženi od Francuske prvi put posle četiri godine u Kupu šest nacija i tim porazom su izgubili sve šanse da odbrane titulu. Ipak, jasno je da je san o istorijskom, trećem vezivanju trofeja za Engleze postao pust u prethodnom kolu kada je doživljen poraz od najljućeg rivala Škotske, od kojeg Ruže nisu izgubile punih 10 godina. Posle tog meča šampion je imao pet bodova zaostatka, a kada su Irci pregazili Škote, Engleska je morala u Parizu da dobije meč uz četiri data eseja, a to su poslednji put uspeli davne 1992. Jasno je da je to bila preteška misija za branioca trona i već tada je verovatno usledila predaja.

Da su u jednom od ta dva meča osvojili pet bodova Englezi bi u poslednjem kolu dočekali Irsku. Morali bi da ostvare maksimalan mogući trijumf, uz minimum četiri postignuta eseja, a da protivnik ne osvoji ni bod. Kako Irci igraju, što kao reprezentacija, što njihovi reprezentativci u klubovima ove sezone, teško je bilo očekivati da se realizuje takav scenario. Jednostavno Englezi nisu bili spremni za odbranu titule. Nisu delovali uverljivo čak i kada su pobedili Vels, a tu činjenicu su na najbolji način iskoristile ekipe koje su u prošlosti bile relativno lak plen najtrofejnije nacije u ovom takmičenju.

Irska je apsolutno zasluženo došla do 14. titule, četvrte u ovom formatu, samim tim i u ovom veku. Sve četiri osvojene su u poslednjih 10 godina, a tri u poslednje četiri što samo po sebi govori da ovaj trijumf nije nimalo slučajan. Irci su u četiri meča od maksimalnih 20 osvojili 19 bodova i šlag na tortu bi bila pobeda na Tvikinhemu. Naravno, treba očekivati ozbiljan pristup Engleza, makar da pokažu da novi šampion ipak nije bolja ekipa.

Možda se ovaj scenario mogao naslutiti u dosadašnjem delu klupske sezone. Irski klubovi su odlično igrali grupnu fazu Kupa šampiona i Čelindž kupa i realno mogli su i više od tri predstavnika da imaju u završnim fazama oba takmičenja. Sa druge strane, Englezi su u ozbiljnom padu, a u Kupu šampiona samo su Sarasensi, aktuelni šampioni Evrope, uspeli da prođu do četvrtfinala i to uz mnogo sreće. Inače, u elitnom takmičenju na delu je veliki povratak francskih klubova koji imaju čak četiri ekipe među osam najboljih, tako da je evidentno da su ove sezone Englezi potpuno podbacili na svim poljima.

Ipak, da li se to može uzeti kao konstanta? Bilo bi preterano, kao što je bilo preterano proglašavati ih najboljom ragbi nacijom posle Novog Zelanda posle dve sezone u kojima su i reprezentacija i Sarasensi dominirali Evropom. Svetski kup, najznačajnije ragbi takmičenje, na programu je tek sledeće godine i tada će se najjasnije videti ko je gde. Nije tajna da Engleska ima ambiciju najmanje da dođe do finala i već projektovanog okršaja sa Novim Zelandom. Posle debakla na svom terenu pre tri godine sve je posvećeno pravljenju velike generacije koja bi u Japanu dostigla vrhunac, a sezone 2015/16. i 2016/17. pokazale su da Englezi i na reprezentativnom i klupskom nivou imaju ogroman kvalitet. To ne može da izbriše jedan loš turnir, pa makar to bio Kup šest nacija, posebno jer je u pitanju jedan od najkraćih turnira, pa samim tim nezahvalno je iz njega izvlačiti neke dublje zaključke. Engleski ragbi bi mogao na kraju ipak da se raduje novoj klupskoj tituli, jer iako su Sarasensi kroz iglene uši došli do četvrtfinala, ipak su došli, a najopasniji su kada su priterani uza zid.

Foto: Getty

Izvor: SportKlub

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *