Grant za most na Savi kod Gradiške

Objavljeno: 13.3.2018.


U Vladi Srpske potpisani su sporazumi o grantu Evropske unije za most na Savi kod Gradiške i o dodatnih 44 miliona evra za gradnju autoputa Banjaluka – Doboj.
Potpisana su dva sporazuma. Jedan o grantu EU kojim će biti sufinansirana gradnja prekograničnog mosta na rijeci Savi kod Gradiške, između BiH i Hrvatske, a drugi o dodatnih 44 miliona evra Evropske investicione banke za završetak autoputa Banjaluka-Doboj.

“Konačno počinje gradnja mosta u Gradišci kao dugogodišnjeg obećanja. I veoma mi je drago što će Evropska unija dati blizu sedam 7 miliona evra za ovaj projekat”, rekao je specijalni izaslanik EU Lars Gunar Vigemark nakon potpisivanja sporazuma.

Kada je u pitanju dodatni iznos za autoput Banjaluka – Doboj predstavnik Evropske investicione banke je naglasio da je to dio ukupnih sredstava od 160 miliona evra za gradnju autoputeva a da su sredstva za most bespovratna.

Ministar finanisja BiH Vjekoslav Bevanda tvrdi kako je grantom Evropske unije finansijska konstrukcija za most na Savi kod Gradiške zatvorena.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović pojasnila je da još nije izvjesno kada će tačno početi gradnja mosta.

Potpisivanju dva sporazuma prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

(BN)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *