WSJ: Intel razmatra kupovinu Broadcoma, koji želi da kupi Qualcomm, koji kupuje NXP…

Objavljeno: 12.3.2018.


Izgleda da na tržištu poluprovodnika kompanije žele jedna drugu da apsorbuju, sve dok samo jedna ne ostane aktuelna.
Kako izveštava The Wall Street Journal (WSJ), sugeriše se da Intel razmatra ponudu za kupovinu Broadcoma.

Znamo već da mesecima unazad Broadcom pokušava da preuzme Qualcomm. A Qualcomm pokušava da finalizuje svoju kupovinu kompanije NXP (koja je i sama pre nekoliko godina kupila Freescale).

U ovom scenariju, za sada još uvek nije sigurno da će Broadcom uspeti da realizuje svoje namere oko kupovine Qualcomma. Qualcommov odbor direktora konstantno odbija ponude Broadcoma, uz tvrdnju da Broadcomove ponude potcenjuju vrednost Qualcomma.

Prema navodima WSJ-a, Intel je zabrinut da bi mogao ostati gubitnik na ovom polju ukoliko Broadcom kupi Qualcomm, jer bi dve kompanije kombinovano bile veoma jak rival. Posebno u vreme kada Intel ima planove da načini proboj na 5G tržištu, Internet of Things i drugim oblastima van PC i serverskih čipova.

Stoga, Intel pomno prati kako se razvija situacija između Broadcoma i Qualcomma. Ukoliko ova kupovina ne uspe, Intel će biti zadovoljan. Ukoliko uspe, Intel bi mogao pokušati da kupi Broadcom kako se ne bi takmičio sa ovom kompanijom.

Alternativa bi bila da Intel kupi neke manje kompanije, kako bi se bolje takmičio sa potencijalnom Broadcom/Qualcomm/NXP koalicijom.

Izvor: WSJ

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *