Vodostaji rastu, oštećeni objekti

Objavljeno: 12.3.2018.


Vodostaji rijeka u Republici Srpskoj su u porastu, potvrđeno je Hidrometeorološkog zavoda.
Kako se precizira, vodostaji Une i Sane su na hidrološkim stanicama Novi Grad/Bosanski Novi i Prijedor premašili kotu redovne odbrane od poplava.

U 8.00 sati vodostaj na Hidrološkoj stanici Novi Grad/Bosanski Novi je iznosio 461 cm i kota redovne odbrane je premašena za 11 cm.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković proglasio je jutros prvi stepen pripravnosti odbrane od poplava.

Vodostaj Sane u tom gradu iznosi 428 centimetra, što predstavlja kritični nivo vodostaja s tendencijom daljeg rasta, imajući u vidu intenzivno topljenje snijega na slivnom području vodotoka ove rijeke.

Trenutni nivo vodostaja rijeke Sane uzrokovao je zaplavljivanje oko 80 stambenih objekata u naselju Tukovi, Raškovac i Brezičani i velikog dijela poljoprivrednih površina u tim mjesnim zajednicama, a došlo je i do presijecanja puta Prijedor-Bišćani, saopšteno je iz Odsjeka Civilne zaštite Prijedor.

Nema ugroženih ljudskih života.

Proglašenje prvog stepena pripravnosti-stanje redovne odbrane od poplava na području grada Prijedora obavezuje sve nadležne institucije da preduzmu mjere zaštite i spašavanja stanovništva i materijalnih dobara na područjima koja su ugrožena poplavom.

Sava u Kozarskoj Dubici je 16 cm iznad kote redovne odbrane od poplave. U opštini Srbac rijeka Sava je ispod kote redovne odbrane od poplave i zaplavila je tri domaćinstva u mjestu Bajinci – Gaj.

U Bosanskoj Kostajnici Una je iznad kote redovne odbrane od poplave.

Izvor: Fena

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *