UN: Potrebno 1.000 hitnih evakuacija iz Gute

Objavljeno: 12.3.2018.


Više od 1.000 ljudi treba iz medicinskih razloga hitno da budu evakuisani iz pobunjeničkog dela istočne Gute, saopštile su Ujedinjene nacije.
Portparolka Biroa UN za koordinaciju humanitarnih pitanja (Ocha) u Damasku, Linda Tom je to izjavila kao i da se radi uglavnom o ženama i deci.

Prema UN, među tih hiljadu obolelih ili ranjenih ima 77 prioritetnih slučajeva kojima je potreban urgentan izlazak iz opkoljenog pobunjeničkog uporišta.

Istovremeno, 28 bolnica i klinika je pogođeno i devet zdravstvenih radnika je ubijeno od početka ofanzive, naveo je isti izvor.

Snage sirijskog predsednika Bašara al Asada svakim danom sve više stežu obruč oko te oblasti nadomak Damaska koja je pod njihovom opsadom pet godina.

Damask sada kontroliše gotovo 60 odsto te oblasti, prema sirijskoj nevladinoj Opservatoriji za ljudska prava.

Cilj najnovije ofanzive je da se povrati cela oblast, koja je poslednje pobunjeničko uporište blizu glavnog grada. U ofanzivi pokrenutoj 8. februara poginulo je 1.144 ljudi, među kojima 240 dece a više od 4.400 je ranjeno, navela je Opservatorija.

Istočna Guta je pod opsadom sirijskih vladinih snaga od 2013, i vrlo je težak pristup hrani i lekovima za oko 400.000 stanovnika.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *