SAD: Neće biti dodatnih uslova Sjevernoj Koreji

Objavljeno: 12.3.2018.


Zvaničnici administracije američkog predsednika Donalda Trampa rekli su da Severnoj Koreji neće biti postavljeni novi uslovi pre prvog susreta dva lidera.




Mogućnost susreta Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una pojavila se posle obećanja Pjongjanga da neće nastaviti s nuklearnim i raketnim probama niti javno kritikovati zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje.

Današnji komentari američkih zvaničnika usledili su posle iznenadne prošlonedeljne objave da je Tramp pristao da se sretne s Kim Džong Unom do maja.

Zamenik portparola Bele kuće Radž Šah rekao je da “neće biti dodatnih uslova” Pjongjangu, ali je dodao da “oni ne mogu da izvode raketne probe, ne mogu da izvode nuklearne probe i ne mogu javno da kritikuju planirane vojne vežbe SAD i Južne Koreje”.

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin rekao je da će taj susret omogućiti Trampu da “sedne i vidi da li može da postigne dogovor” sa Kim Džong Unom povodom nuklearnog programa Pjongjanga.

“Predsednik (Tramp) je bio veoma jasan o tome šta je cilj ovde. A to je da se otarasimo nuklearnog oružja na (Korejskom) poluostrvu”, naveo je Mnučin.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *