“Računovođa” Aušvica umro u 97. godini

Objavljeno: 12.3.2018.


Osuđeni nacistički ratni zločinac Oskar Grening, nazvan “računovođom Aušvica”, umro je u 97. godini, javio je regionalni nemački list Hanoveriše Algemajne Cajtung pozivajući se na njegovog advokata.
Porptarol tužilaštva u Hanoveru rekao je za Frans pres da ih je advokat obavestio o smrti Greninga koji je 2015. godine osuđen na četiri godine zatvora zbog “saučesništva” u smrti 300.000 Jevreja, ali nije mogao zvanično tu informaciju da potvrdi. 

On je odbacio svaku svoju umešanost u masovna ubistva, a sortirao propcenjivao novac i dragocenosti oduzete logorašima, i slao ih u Berlin. Grening je umro pre nego što je počeo da izdržava kaznu na koju je osuđen.

Prema nemačkom listu Špiglu on je umro 9. marta u 97. godini, a vest je objavljena danas.

Nekadašnji esesovac i “računovođa” u logoru Aušvic ostao je na slobodi posle izricanja kazne zbog rasprave da li je u stanju da je izdrži. 

Vrhovni sud u Nemačkoj krajem decembra prošle godine je odbacio njegovu žalbu i naveo da je sposoban da služi kaznu uprkos starosti, kao i da će u zatvoru dobijati odgovarajuću zdravstvenu negu. Molba za pomilovanje upućena u januaru zbog njegove starosti je takođe odbijena.

Suđenje nekadašnjem računovođi Aušvica odvijalo se u okviru zakasnelih procesa koji se tiču nacizma. Pored Greninga, sudilo se još Hubertu Cafkeu, Džonu Demjanjuku i Rajnholdu Haningu, koji su osuđeni.

On je veorvatno bio poslednji preživeli nacistički ratni zločinac kome je bilo suđeno.

Osuđeno je manje od 50 od ukupno 6.500 pripadnika SS-snaga koji su bili na službi u Aušvicu, objavio je Špigl.

Foto: Getty

Izvor. Beta

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *