„Pavgord“ ponovo blokira „Aluminu“

Objavljeno: 12.3.2018.


Fočanska firma „Pavgord“ ponovo je zatražila blokadu računa „Alumine“ iz Zvornika od koje pokušava da naplati 155 miliona KM potraživanja od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, saznaje portal CAPITAL.
Nastavak izvršnog postupka protiv „Alumine“, kćerke firme Fabrike glinice „Birač u stečaju, „Pavgord“ je zatražio 26. februara, samo nekoliko dana nakon što je Ustavni sud BiH odbio apelaciju „Alumine“ za obustavu tog postupka.

Advokat „Pavgorda“ Aleksandar Sajić potvrdio je za CAPITAL da je zatražio od Osnovnog suda u Zvorniku nastavak izvršnog postupka, navodeći da više nema nijednog razloga da se on ne nastavi.

Sajić: Očekujemo zapljenu i prodaju imovine „Alumine“

„Očekujemo da će sudija postupiti po našem prijedlogu i nastaviti izvršni postupak zapljenom i prodajom kompletne imovine „Alumine“ do našeg namirenja“, rekao je Sajić.

On je rekao da „Pavgord“ očekuje da oni koji trenutno upravljaju „Aluminom“ i povjerioci FG „Birač“ neće dopustiti da ovo preduzeće propadne i da su oni ponovo spremni na dogovor.

„Nadamo se da će oni konačno prihvatiti „Pavgord“ i Ukio banku kao ozbiljne pregovarače i da će sjesti za sto sa nama. Nikome nije u interesu da „Alumina“ propadne i mi smo, naravno, spremni za razgovore, ali moramo imati i drugu stranu. Do sada to nismo imali“, naglasio je Sajić.

Sajić kaže da presude sudova kojima je osporeno potraživanje Ukio Banke od FG „Birač“, a na koje su pozivaju predstavnici „Alumine“ ne mogu uticati na izvršni postupak koji „Alumina“ pokreće protiv „Pavgorda“, jer je to druga vrsta postupka, između drugih lica i pred drugim sudovima.

„To nema nikakve veze. Taj sud je odlučivao o prijavi Ukio banke u stečajnom postupku protiv FG“Birač“. Hipotetički, moguće je da Ukio banka izgubi spor protiv Fabrike glinice, a da „Pavgord“ dobije protiv ’Alumine’“, kazao je Sajić.

Milošević: Odlukama sudova trajno je zabranjena blokada računa „Alumine“

Advokat „Alumine“ Vladimir Milošević za CAPITAL je potvrdio da je „Pavgord“ zatražio novu blokadu računa „Alumine“. Kaže da je ubjedljivo najveći problem „Alumine“, a istovremeno i najteža zloupotreba izvršena upisom zaloga na njenoj imovini u korist Ukio banke, po osnovu kojih danas fočanska firma„pokušava nezakonito da od „Alumine“ naplati 155 miliona KM“.

„Uporno pokušavamo da ukažemo na to da je izvršenje putem blokade računa, kao i izvršenje na nepokretnostima „Alumine“ još 2016. godine pravosnažno obustavljeno odlukama Okružnog privrednog suda u Bijeljni i Višeg privrednog suda u Banjaluci. Dakle, trajno je zabranjena blokada računa i izvršenje na nepokretnostima „Alumine““, kaže Milošević.

On je istakao da je račun „Alumine“ ranije blokiran po osnovu zaloge na starim kompjuterima, radnim stolovima i policama.

„Ovo dalje znači da se nezakonitim zalogama na stvarima vrijednosti od po nekoliko desetina ili stotina KM, transakcioni račun blokira na 155 miliona KM“, rekao je Milošević.

Kazao je i da je su nedavnim presudama Okružni privredni sud u Bijeljini i Viši privredni sud u Banjaluci pravosnažno utvrdili da ne postoji potraživanje Ukio banke od 155 miliona KM prema FG „Birač“ niti prateće zaloge date po istom osnovu i istog dana kada i sporne zaloge na kojima se sprovodi izvršni postupak protiv „Alumine“.

„Ovaj izvršni postupak protiv „Alumine“ je pravno neutemeljen i nezakonit, te apelujemo na pravnu državu da reaguje i otkloni nezakonitosti, a lica koja su dovela do ove situacije procesuira, budući da bi moglo doći do propasti najvećeg privrednog resursa RS“, kaže Milošević.

„Pavgord“ je 2015. godine kupio 155 miliona KM potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice Birač u stečaju, a ta potraživanja pokušava da naplati od njene kćerke firme – „Alumine“.

Ukio banka je na osnovu kredita datih od 2003. do 2011. godine povezanim litvanskim preduzećima koja su kao i “Alumina” poslovala u sastavu Fabrike glinice “Birač”, u kojoj je pokrenut stečaj, potraživala 155 miliona maraka, a taj dug “Pavgord” je ranije otkupio za 6,4 miliona evra.

Kako bi dug bio namiren, na zahtjev “Pavgorda” račun “Alumine” bio je blokiran od 12. do 26. aprila prošle godine.

Nakon toga, Ustavni sud BiH je po apelaciji “Alumine” u julu 2017. godine donio privremenu mjeru kojom je naloženo Osnovnom sudu u Zvorniku da ne sprovodi postupak izvršenja koji je pokrenula firma “Pavgord”. U međuvremenu su i nadležni sudovi u RS odbili tužbeni zahtjev Ukio banke kojim je od “Birča” tražila 155 miliona maraka.

Međutim, Ustavni sud BiH nedavno je odbio apelaciju „Alumine“ kojom je tražila poništenje odluka Osnovnog suda u Zvorniku i Okružnog suda u Bijeljini, na osnovu kojih je “Pavgord” uveden u izvršni postupak umjesto Ukio banke iz Litvanije, a iz ovog preduzeća su najavili da će ponovo pokrenuti izvršenje što su sada i učinili.

Izvor: Capital.ba

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *