“Novosti”: Iza američkog paketa za KiM vreba stolica u UN

Objavljeno: 12.3.2018.


Američki “paket za Kosovo” staviće Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića u vrlo delikatan položaj, pišu “Večernje novosti”.
Prema ocenama tog lista, taj paket mogao bi već u sredu da se nađe pred srpskim zvaničnicima jer tada u Beograd, posle posete Prištini, dolazi zamenik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu Ves Mičel.

Podsetimo, prema pisanju medija, SAD su pripremile specijalni “paket” za KiM četiri tačke: da Zajednica srpskih opština dobije široka izvršna ovlašćenja, da bude tesno institucionalno povezana sa potpredsednikom vlade u Prištini (koji bi bio iz redova Srba), da Beograd omogući članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama, a da zauzvrat dobije otvorena vrata za EU i ekonomsku i političku pomoć SAD u međunarodnoj areni.

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže, za “Novosti”, da je dolazak Mičela vrlo bitan i da je to prva poseta tako visokog zvaničnika iz nove vašingtonske administracije. On kaže da je već imao prilike da se sretne sa Mičelom i da su prvi utisci pozitivni.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, kaže međutim, za “Novosti” da se u predlozima koji se navode u “amesričkom dokumentu” Srbiji zapravo ne nudi ništa novo i ne obećava ništa konkretno, ali i upozorava na opasnost i da se iza svega krije pokušaj da se opredelimo za jednu stranu u geopolitičkom ratu između SAD i Rusije.

“Pred Srbijom su teški dani. Mi imamo naš put ka EU, ali to ne znači da ćemo se odreći KiM. Čini mi se da nam sada Vašington traži da pristanemo da Priština uđe u UN i tako se odreknemo Kosova, a zauzvrat nam ne nudi ništa. Takođe, ni ponuda o širokim izvršnim ovlašćenjima ZSO nije nova, jer je to već predviđeno sporazumom koji je potpisan još pre pet godina, a Priština uporno blokira njegovo sprovođenje. Mnogo iskreniji pristup Amerike bio bi da konačno natera Prištinu da sedne za sto i počne sa formiranjem ZSO”, smatra Drecun.

Na potencijalne zamke nove američke ponude upozorava i politički analitičar Dragomir Anđelković. On smatra da, pre svega, treba isterati na čistac da li predlog da Srbija odblokira članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama podrazumeva i UN. “U tom slučaju, predlog je neprihvatljiv i predstavljao bi najobičniju fatamorganu – obećanje članstva u EU, za koju se ne zna ni da li će opstati, ukoliko se odreknemo Kosova”, kaže on.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel posetiće Kosovo danas i sutra, 12. i 13. marta, a u sredu stiže u Beograd.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *