Moskva: Apsurdne tvrdnje o miješanju u albanske izbore

Objavljeno: 12.3.2018.


Rusko MSP saopštilo je da su bilo tvrdnje da se Rusija mešala u izbore u Albaniji 2017. “apsurdna ideja usmerena na potkopavanje veza između Moskve i Tirane”.
Američki magazin “Madr Džons” i više albanskih novinskih listova objavili su 6. marta članak o navodnom mešanju Rusije u albanske parlamentarne izbore, navodi Tass.

“Ovaj materijal je još jedna apsurdna ideja koja pobuđuje duboko žaljenje i koja nije vredna detaljnih komentara. Takve spekulacije su deo kampanje diskreditovanja širenjem laži koju zapadni mediji sprovode protiv Rusije”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Cilj objavljivanja ovog članka, ocenjuje Ministarstvo, jeste da se nametne iskrivljena slika o Rusiji i da se podrije bilo kakav napredak u saradnji između Moskve i Tirane.

“Podvlačimo da je, za razliku od nekih zapadnih zemalja, Rusija posvećena principu nemešanja u domaća pitanja drugih zemalja, uključujući Albaniju”, stoji u saopštenju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju “još jednom potvrđuje svoju spremnost za kontakte i otvorenu saradnju sa svim političkim snagama Albanije zarad podsticanja dijaloga”.

Američki časopis je objavio dugačak tekst o istrazi o firmi povezanoj s Rusijom koja je angažovala bivšeg člana predizbornog tima predsednika SAD Donalda Trampa, Nika Mazina, da radi u SAD na pružanju podrške albanskoj desničarskoj Demokratskoj partiji tokom parlamentarnih izbora u Albaniji 2017. godine, navodi ruska agencija.

Socijalisti su na tim izborima osvojili većinu od 65 poslaničkih mesta, dok je Demokratska partija bila drugoplasirana, sa 50 osvojenih mesta u albanskom parlamentu, podseća Tass.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *