Mičel u Prištini “opleo” po Rusiji, najavio “aktivnu ulogu” SAD

Objavljeno: 12.3.2018.


Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel upozorio je u Prištini na “destruktivnu ulogu” Rusije na Balkanu.
On je optužio Moskvu da “potkopava” demokratske institucije u tom regionu, prenosi agencija Frans pres.

“Vidimo da Rusija igra sve destruktivniju ulogu u velikom delu Balkana baveći se dezinformacijama, podrivajući demokratske institucije”, rekao je Mičel. On je dodao da su SAD “jasno rekle Rusima” da to nije u njihovom interesu ni u interesu ljudi u regionu, navodi francuska agencija.

Američki diplomata je izrazio zadovoljstvo zato što je prvu posetu regionu počeo posetom Kosovu.

“Kosovo ima dobre odnose sa SAD i oni će se i dalje produbljivati. SAD se zalažu za demokratsko Kosovo. Želim da vam kažem da ćemo sledeće godine imati aktivniju ulogu”, kazao je Mičel.

Visoko je ocenio dostignuća Kosova za deset godina nezavisnosti i zatražio veće angažovanje Kosova u dijalogu sa Srbijom, naglasivši potrebu da sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom dobije epilog.

“U ovim pitanjima samo Kosovo može da rešava svoju budućnost”, rekao je Mičel.

On je kazao da niko ne može da ima pravo veta na transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage i da će njegova zemlja nastaviti da podržava tu transformaciju.

Predsednik Kosova Hašim Tači je rekao da je sa Mičelom razgovarao o pitanjima koja se odnose na Kosovo.

“Sastanak je bio prijateljski i konstruktivan. Obavezao sam se da Kosovo aktivno i odgovorno radi na konsolidaciji države. SAD su bile i ostale strateški partner Kosova”, kazao je Tači.

Dodao je kako je zahvalan predsedniku SAD Donaldu Trampu za sve što čini za Kosovo.

“Preneo sam da smo opredeljeni da se što pre okonča demarkacija granice sa Crnom Gorom. Kažem vam da će se to pitanje zatvoriti narednih dana”, rekao je Tači i dodao da je sa Mičelom razgovarao i o dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Mičel će se sastati i sa premijerom Ramušom Haradinajem, kao i s drugim političarima i predstavnicima civilnog društva Kosova.

2 thoughts on “Mičel u Prištini “opleo” po Rusiji, najavio “aktivnu ulogu” SAD

  1. Vazno je da oni poštuju sve demokratske i sve ostale principe, da sve čine kako bi svima nama na ovoj planeti bilo bolje, oni su anđeli iz raja, oni i kada ubijaju oni to rade humano i kada muče ljude i to rade humano, ma, svi mi znamo da ne može bolje od onog što oni rade….

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *