Malware za macOS u porastu za 270%

Objavljeno: 12.3.2018.


Apple macOS se generalno smatra sigurnijom alternativom Windowsu 10 jer, prema tvrdnjama nekih, operativni sistem kompanije Apple ne može da bude zaražen virusima.
Naravno, ovo je samo mit i potpuno netačno, posebno ako poredimo Windows i macOS u poslednje vreme. Obe platforme imaju veliki rast malware napada.

Kada je u pitanju Apple desktop operativni sistem, malware pretnje za macOS su u porastu od 270 procenata tokom prošle godine. Ovu informaciju donosi analitička i sigusnosna kompanija Malwarebytes. Samo tokom prvih meseci 2018. godine, otkrivene su četiri velike macOS ranjivosti. Očekuje se da će tokom 2018. godine pojava malwarea za macOS biti u porastu, a korisnici će morati da više pažnje posvete sajber sigurnosti.

Sam Apple preduzima određene korake kako bi poboljšao sigurnost svog softvera u dolazećim objavama, jer su i macOS i iOS bili meta nekoliko većih ranjivosti prethodnih meseci. Očekuje se da će Apple smanjiti fokus na funkcije i posvetiće se poboljšanju sigurnosti i performansi.

Izvor: Softpedia

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *