Kompanija Swarm Technologies lansirala četiri mala satelita bez dozvole

Objavljeno: 12.3.2018.


Ranije ove godine je kompanija Swarm Technologies lansirala četiri svoja komunikacijska satelita pomoću indijske rakete, ali prema tvrdnjama američke Federalne komisije za komunikacije to je učinila bez dozvole.
Ovo je prvi put da je američka privatna kompanija bez dozvole lansirala satelite u orbitu, a ovi sateliti bi mogli predstavljati opasnost drugim objektima u svemiru.

Kompanija Swarm Technologies je osnovana 2016. godina, a njena osnivačica je bivša Googleova i NASA-ina inžinjerka Sarah Spangelo. Sateliti nazvani SpaceBees 1, 2, 3 i 4 imaju zadatak testirati Swarmovu ideju o Internet of Things mreži u svemiru. Sateliti su dio grupe od ukupno 31 satelita, a lansirani su 12. januara.

Kad god američke komercijalne kompanije žele lansirati satelit u orbitu, moraju zaražiti dozvolu od FCC-a kako bi dobile pristup radijskim frekvencijama potrebnim za komunikaciju sa satelitima. Isto važi i za međunarodne kompanije koje žele poslovati sa svojim letjelicama u SAD-u. Swarm Technologies je u početku zatražio dozvolu, ali je zahtjev odbijen prije januarskog lansiranja. Razlog odbijanja je veličina satelita koji su manji od standardnog CubeSat satelita veličine 10 centimetara u sve tri dimenzije. FCC je zabrinut da će satelite biti teško pratiti pomoću Space Surveillance Network mreže (SSN), radara na tlu koji kontroliše američka vojska. Ovaj radar prati sve objekte u orbiti. Razlog za zabrinutost je to što bi sateliti mogli udariti u druge.

Swarm je predložio dodatnu tehnologiju koja bi omogućila lakše praćenje satelita, ali FCC ni to nije odobrio. Sada FCC drži na čekanju narednu Swarmovu misiju u kojoj ova kompanija namjerava lansirati nova četiri satelita pomoću Electron rakete koju je proizvela američka kompanija Rocket Lab. Lansiranje je planirano s Novog Zelanda. Rocket Lab je saopćio da neće sarađivati s kompanijama koje nemaju potrebne licence.

Izvor: Klix

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *