EU upozorava: Popularni spineri mogu biti opasni za djecu

Objavljeno: 12.3.2018.


Spiner, igračka koja je prošle godine izazvala pravu epidemiju među decom širom sveta, može predstavljati zdravstveni rizik, objavila je Evropska komisija u redovnom godišnjem izveštaju o opasnim proizvodima.
Trokraka spravica, nalik na propeler, može se vrteti na prstu, prebacivati s jedne ruke na drugu ili se jednostavno korisititi kao “zanimacija” za ruke.

Ljubitelji igračke kažu da je jako zarazna i da pomaže u ublaživanju stresa. Međutim, pošto spineri često imaju ugrađenu bateriju, Evropska komisija smatra da predstavljaju rizik za decu, jer se lako mogu domoći baterije i progutati je. 

Evropska komisija je prošle godine s tržišta povukla 11 modela spinera zbog toga što nisu ispunjavali evropske bezbednosne standarde za igračke.

Komisija svake godine objavljuje izveštaj o opasnim proizvodima na tržištu koje treba zabraniti, povući s tržišta ili na njih upozoriti. Na listi se može naći sve od igračaka, odeće i kozmetike, do automobila i mašina.

Najčešće se, ipak, radi o igračkama, jer često imaju sitne delove kojima se mala deca mogu ugušiti ili sadrže opasne hemikalije.

Prošle godine najviše takvih proizvoda, 53 posto, proizvedeno je u Kini, a 26 posto ih je bilo iz EU. 

Foto: Pixabay

Izvor: Hina

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *