EU Trampu: Protekcionizam vodi u ćorsokak

Objavljeno: 12.3.2018.


Evropska unija je pozvala danas predsjednika SAD Donalda Trampa da ne ide putem protekcionizma koji vodi u “ćorsokak”, i upozorila na štete koje može nanijeti trgovinski rat zbog novih američkih tarifa na čelik i aluminijum.
U razgovorima u Briselu, ministri ekonomije i finansija zemalja EU istakli su da najveći trgovinski blok na svijetu podržava slobodnu i otvorenu trgovinu, ali da će njenih 28 članica reagovati ako budu na meti američkih carina koje treba da stupe na snagu sljedeće nedjelje, prenosi agencija AP.

“Zabrinuti smo zbog mogućnosti trgovinskog rata između Sjedinjenih Država i EU jer vjerujemo da će u njemu svi biti samo gubitnici. Mi smatramo da je protekcionizam ćorsokak”, izjavio je novinarima francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer.

Španski ministar ekonomije Roman Eskolano Olivares rekao je da je “protekcionizam uvijek politička i istorijska greška”.

Istovremeno, njemački ministar finansija Peter Altmajer poručuje da je “odgovornost svih da očuvaju pravednu i što otvoreniju međunarodnu trgovinu”, dok je njegov holandski kolega Vopke Hukstra mišljenja da su trgovinske tarife “loša ideja”.

“Loše su po građane Evrope, po građane Holandije i ispostaviće se kao loše i za američke građane”, kazao je on.

Tramp je danas tvitovao da će ministar trgovine SAD Vilbur Ros razgovarati s predstavnicima EU o evropskim tarifama, koje su, prema tvrdnjama Trampa, nepravedne po SAD.

Američki predsjednik je potpisao u četvrtak, 8. marta, ukaz o uvođenju tarife od 25 odsto na uvoz čelika i od 10 odsto na uvoz aluminijuma. Od tarifa su, za sada, izuzeti Meksiko i Kanada. Tramp smatra da na taj način štiti američke radnike, a saveznici SAD-a su najavili da će uzvratiti na spornu mjeru.

Tramp je proteklog vikenda ponovo zatražio od EU da obustavi trgovinske prepreke za proizvode iz SAD, navodeći da postoje “božanstvene članice Evropske unije koje tretiraju SAD veoma loše u oblasti trgovine”.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *