Dok svijet bruji, iz Sjeverne Koreje ni glasa

Objavljeno: 12.3.2018.


Dok svet bruji o planiranom susretu Donalda Trampa i Kima Džong Una, severnokorejski državni mediji do danas ni reč o tome nisu objavili.
Pitanje je da li je reč o “zatišju pre buru” ili, pak, o – praznim pričama.

Pjongjang je iznenađujuće ćutljiv po pitanju mnogih važnih, možda čak i istorijskih događaja, koji su se brzo nizali jedan za drugim u proteklih nekoliko meseci, ocenjuje danas AP.

Severna Koreja je zabranila posete stranih medija tokom više od mesec dana i, dok na sva zvona ukazuje na potrebu za boljim odnosima između dve Koreje, drži se istog antiameričkog i pronuklearnog tona kakav je usvojila u zenitu svog besomučnog raketnog testiranja prošle godine, navodi američka agencija.

Zvaničnici u Seulu kažu da Pjongjang i njih “drži u mraku”.

“Što se tiče samita Severne Koreje i SAD, nije bilo zvaničnog odgovora od severnokorejske vlade. Zato mislimo da Severna Koreja obazrivo pristupa tom pitanju jer joj je potrebno vreme da bi definisala svoj stav”, rekao je portparol južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje Baik Tae-hjun.

Ipak, nije neuobičajeno da severnokorejski mediji ne žure sa objavljivanjem vesti, s obzirom na to da su svi tamošnji novinski listovi, radio i televizijske stanice i zvanična novinska agencija pod državnom upravom, pa ne smeju da pogreše u prenošenju poruka vlasti, ukazuje AP.

Ponekad je, objašnjava Baik, potrebno izvesno vreme kako bi se smisao poruke adekvatno oblikovao.

Do danas, jedina zvanična vest o ponudi Severne Koreje za samit s Trampom u zamenu za moratorijum o raketnim i nuklearnim probama stigla je jedino iz Južne Koreje.

U međuvremenu, glavni severnokorejski novinski list, “Rodong sinmun” – pod upravom vladajuće partije – objavio je svega par paragrafa o poseti visokih južnokorejskih zvaničnika prošle nedelje, ne pominjući nikakve planove za samit, a kamoli uslove ili saopštenja o tome da li Kim ozbiljno razmišlja o odustajanju od nuklearnog oružja.

Odsustvo potvrde iz Pjongjanga izazvalo je skepticizam u pogledu pitanja koliko tačno Seul i Vašington predstavljaju Kimove namere, zaključuje američka agencija.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *