Direktor firme plaća svojim radnicima da na posao dolaze biciklom

Objavljeno: 12.3.2018.


Direktor jedne firme u novozelandskom Krajstčerču smatra da će dodatna fizička aktivnost i zarada unesti novi polet u radnike, prenosi “Guardian”.
Marketinška agencija “Make Collective” inicijativu je pokrenula u želji da podigne nivo energije svojih zaposlenih i smanji zavisnost od automobila.

Radnici koji na posao dođu biciklom svaki dan zarade dodatnih pet novozelandskih dolara (oko tri evra), a iznos će se nakon šest meseci stalne vožnje bicikla povećati na 10 dolara. Bonus će im se isplatiti u jednoj isplati na kraju godine.

“Već neko vreme razmišljamo da bi bilo dobro da na neki način podstaknemo vožnju biciklom. Ja sam predani biciklista, a novac je očito najbolji podsticaj”, izjavio je direktor kompanije Tim Česni za novozelandski “Stuff”. “Instinkt mi kaže da bi to moglo biti nešto stvarno dobro za radno mesto. Po sebi znam da na posao dolazim s više energije”, kaže Česni.

On priznaje da su se neki radnici u početku nećkali jer u kancelariji ne postoji tuš, ali na kraju je inicijativu prihvatilo pet od njegovih šest zaposlenih.

Jedan od Česnijevih radnika priznao je da vožnja biciklom na posao nije laka, ali biciklizam je za njegovo zdravlje bolji i od teretane.

“Za sada je super. Imam priliku da vidim kako ljudi hrane patke u parku ili čitaju, što je mnogo drugačije od pukog čekanja da se promeni svetlo na semaforu dok vozite”, kaže neimenovani radnik.

Prema gradskom veću Krajstčerča, taj grad ima više biciklista od bilo kog drugog grada na Novom Zelandu, a središtem grada prolazi 13 glavnih biciklističkih staza. Vlada je u izgradnju biciklističkih staza u tom mestu uložila 150 miliona dolara.

Foto: Pixabay

Izvor: Index

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *