“Brisel i Berlin neće prihvatiti Beograd kao partnera”

Objavljeno: 12.3.2018.


Direktor moskovske Fondacije za progresivnu politiku dr Oleg Bondarenko ocenjuje da je strategija EU o proširenju na Zapadni Balkan nova “briselska šargarepa”.
“Srbija u postojećim granicama neće moći da uđe u EU, a Brisel i Berlin nikada Beograd neće prihvatiti kao ravnopravnog partnera”, izričit je Bondarenko u razgovoru za “Politiku”.

Prema njegovim rečima, Nemačka nema snage da vodi sopstvenu, suverenu spoljnu politiku, “jer je pod direktnim uticajem Vašingtona”.

Ovaj ruski ekspert za Balkan smatra da Beograd treba da očuva mir sa svima i sadašnju poziciju koja omogućava saradnju i sa Evropskom unijom i Rusijom. On, međutim, smatra da se Zapadu žuri da završi započeto, što može, upozorava, dovesti do nove destabilizacije u Srbiji i regionu.

Bondarenko je naveo da, naravno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić hoće dogovor, ali da za to nema spremnosti iz Prištine. “Albanci sebe doživljavaju kao pobednike i nisu spremni na ustupke, jer misle da su pobedili u ratu za Kosovo”, kazao je Bondarenko.

Ruski ekspert smatra da je to što bi Srbija mogla da dobije pravno obavezujućim sporazumom sa Prištinom, nije pitanje samo za Beograd, već i za sve države koje nisu priznale nezavisnost Kosova, a pre svega Rusiju, Kinu, Indiju i pet članica EU.

“Rusija brani Kosovo zato što je Srbija naš prijatelj, saveznik na Balkanu”, rekao je Bondarenko.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *