Prvi Tesla kamioni na drumu

Objavljeno: 11.3.2018.


Prvi Teslin električni šleper Semi izašao je na američki drum ove nedelje.
Direktor kompanije Elon Mask je preko društvenih mreža obavestio javnost da su dva kamiona pod punim tovarom baterija prešla oko 435 kilometara iz Tesline Gigafabrike u gradu Rino u Nevadi do Fremonta u Kaliforniji.

Dok se sumnjalo kako će da Semi kamioni izgledaju pod teretom, što se tiče velikog ubrzanja i ogromnog obrtnog momenta koji poseduju dok su rasterećeni, nekoliko entuzijasta koji su ih pratili su zabeležili vrlo impresivno ponašanje na putu.

Još nema informacija da li je Semi ispunio najave Tesle o dometu od 800 km (480 km sa manjom baterijom) pod punim teretom i kako na njegove performanse utiče konfiguracija puta.

Takođe, spekuliše se da Tesla testira dva različita modela, s obzirom da je drugačiji dizajn srebrnog i crnog kamiona, te da je jedan namenjen za duže, a drugi za kraće rute.

 
Foto: Screenshot/YouTube/My Tesla Adventure

Prema fabričkim podacima, Tesla Semi bi trebalo da 0-100 km/h ubrzava za manje od pet sekundi bez tereta, a manje od 20 pod punim teretom.

Semi ima i inovativan unutražnji dizajn, vozačko sedište je smešteno na sredini kabine, a za kontrolu sistema se koriste dva velike displeja.

Pe nego što je Tesla zvanično testirao Semi, već je dobio nekoliko velikih narudžbina: lanac supermarketa Walmart 15, Pepsi 100, pivara Anheuser-Busch 40, proizvođač hrane Sysco 50, DHL 10, norveški proizvođač hrane Asko 10, kanadski lanac supermarket Loblaw 25…

Foto: Screenshot/YouTube/My Tesla Adventure

 

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *