Audi u Ženevi predstavio potpuno novi A6 i električni SUV e-tron

Objavljeno: 6.3.2018.


Audi je jutros prvog dana novinarskih dana Sajma automobila u Ženevi predstavio potpuno novi A6 i električni SUV e-tron u filmskoj atmosferi, javlja reporter portala Klix.ba iz Ženeve.
Pred prisutnima su uz kokice i filmski ambijent poput dodjele Oscara prikazana tri filma mladih režisera inspirisanih novim A6.

Širi i duži od prethodnika, novi A6 krasi maska hladnjaka po uzoru na masku koja se može vidjeti na aktuelnom Audiju A7, a suštinske izmjene na bokovima karoserije odnose se na drugačije profilisan lim na blatobranima i vratima. S drugačije profilisanim poklopcem prtljažnika stigla su i nova kućišta zadnjih svjetala koja su “povezana” hromiranom lajsnom, a drugačiji su i branici. Kupci će moći birati između 14 boja karoserije.

U prostranoj putničkoj kabini dominantna je  digitalna tehnologija. Multimedijalnim sistemom upravlja se preko 10,1-inčnog displeja. Za upravljanje klimatizacijom i nekoliko drugih sistema tu je i 8,6-inčni displej, a iza novog upravljača je 12,3-inčna digitalna instrument tabla. Pored više prostora za putnike povećana je i zapremina prtljažnika.

Zasnovan na laganoj platformi, s unaprijeđenim vješanjem i upravljačkim sistemom, novi Audi A6 nudi upravljivost i okretnost koja karakteriše znatno manje automobile, a za evropske kupce u početku će biti ponuđen u kombinaciji s trolitarskim turbobenzinskim TFSI V6 motorom (340 KS) i trolitarskim turbodizelskim TDI motorom (286 KS). S benzincem stiže 7-stepeni automatski S tronic mjenjač, a prenos snage u slučaju dizelske verzije obavlja se preko 8-stepenog automatskog “tiptronic” mjenjača. Pogon preko obj osovine (quattro) spada u standarnu opremu.

Audi e-tron – prvi električni model

Osim novog A6 Audi je u Ženevi predstavio i svoj prvi električni SUV e-tron. Radi se o SUV modelu s mnogo prostora u unutrašnjosti uz poznati Audijev komfor. U Audiju tvrde da se kapacitet baterije od 150 kW može napuniti za svega 30 minuta. Do kraja godine najavljuju da će se stotine automobila e-tron moći naći na ulicama u fazi testiranja.

Foto: Klix

Izvor: Klix

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *