Zakoni o akcizama ustavni

Objavljeno: 15.2.2018.


Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev devetnaest poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini.
“Odlučujući u predmetu broj U 5/18, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odbio zahtjev devetnaest poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini jer je utvrdio da su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakon o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini u skladu sa čl. I/2, IV i V/4. Ustava Bosne i Hercegovine”, stoji u saopštenju Ustavnog suda BiH.

Set zakona o akcizama u dva doma Parlamenta BiH usvojen je u različitim tekstovima i uz kršenje procedura Predstavničkog doma, naglašavaju potpisnici apelacije.

Od Ustavnog suda BiH tražili su privremenu mjeru kojom bi primjena izmjenjenog Zakona o akcizama bila obustavljena.

(N1)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *