Vim Venders snimio film o papi Franji

Objavljeno: 15.2.2018.


Papi Franji je posvećen dokumentarni film slavnog reditelja Vima Vendersa, koji će u maju izaći u Sjedinjenim Američkim Državama i u kome papa govori o svetu i o životu, saopštili su producenti filma snimljenog u koprodukciji s Vatikanom.
“Papa Franja – čovek od reči”, za koji je scenario napisao i koji je režirao Venders, reditelj tri puta nominovan za Oskara (“Pariz, Teksas”, “Buena Vista Social Club”, “Nebo nad Berlinom”), dolazi u američke bioskope 18. maja, saopštio je Focus Features.

U tom dokumentarcu koji je dobio odobrenje Svete Stolice, papa se direktno obraća javnosti govoreći o imigraciji, ekologiji, neravnomernoj raspodeli bogatstva i ulozi porodice.

“Prihvatajući pitanja ljudi svih društvenih grupa, papa Franja odgovara zemljoradnicima, radnicima, izbeglicama, deci, starijima i zatvorenicima”, dodaje se u saopštenju.

Dokumentarac prikazuje osamdesetjednogodišnjeg papu koji putuje svetom, uz arhivske snimke njegovih nastupa u UN-u, u američkom Kongresu i u Jad Vašemu, posvećenom žrtvama holokausta u Jerusalimu.

“Papa Franja je živi primer čoveka koji drži svoju reč. U našem filmu on se obraća gledaocu, iskreno i spontano”, istakao je Venders.

Bivši nadbiskup Buenos Ajresa, rođen 1936. u skromnoj porodici kao Mario Bergoljo, prvi je poglavar Katoličke crkve koji dolazi iz Južne Amerike.

Papa je lane debitovao na filmu kada je glumio sebe u dečjem pustolovnom filmu na engleskom “Beyond the Sun”.

Foto: REUTERS/Tony Gentile

Izvor: Hina

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *