Šifrin dominantna, Ignjatovićeva 26. u veleslalomu, Svindalu zlato u spustu, Vukićeviću 41. mjesto

Objavljeno: 15.2.2018.


Italijanka Manuela Melg bila je najuspešnija u prvoj vožnji veleslaloma na Olimpijskim igrama u Pjongčangu.
Amerikanka Mikaela Šifrin pobednica je olimpijskog veleslaloma u Pjongčangu. Zlatna slalomašica iz Sočija tako je otvorila svoj pohod na medalje u Koreji.

Drugo mesto izborila je Norvežanka Ragnhild Movinkel, sa 39 stotinki zaostatka, a još sedam stotinki sporija bila je Federika Brinjone iz Italije.

Šifrin je u prvoj vožnji bila druga, iza Italijanke Manuele Melg, koja je u drugoj vožnji sasvim podbacila i završila na osmom mestu.

Ženski veleslalom, koji je zbog vetra u prethodnim danima prva ženska alpska disciplina, doneo je neverovatnu dramu u obe vožnje.

U prvoj vožnji briljirale su Italijanke, čiji je trener postavio stazu, pa su njih četiri završile u top 10, a Melg i Brinjone na prvom i trećem mestu. U drugoj vožnji one su malo popustile, ali su došle do jedne medalje i sve okončale trku u prvih 11.

Sa druge strane u prvoj vožnji je podbacilo nekoliko odličnih takmičarki, pa su Ana Fajt i Tesa Vorli bile van konkurencije za medalje, a Viktorija Rebensburg tek nešto bolja. Vorli se znatno popravila u drugoj vožnji i sa 14. mesta stigla je do sedmog, nadmašivši Melg (za kojom je zaostajala 1,44 sekunde), dok je Rebensburg stigla do četvrtog mesta i ostala bez medalje za 12 stotinki.

Samo pet takmičarki završilo je trku sa manje od sekunde zaostatka za pobednicom, a njih 11 bilo je u dve sekunde.

Šifrin je do sada elitne rezultate beležila u slalomu, gde je olimpijska pobednica, trostruka prvakinja sveta i na putu ka petoj ukupnoj pobedi u Svetskom kupu. U veleslalomu je srebrna sa SP, a u Sočiju je bila peta. Ove godine osvojila je dva veleslaloma u Svetskom kupu (Kurševel, Kranjska Gora).

Movinkel je u eniorskoj karijeri (bila je juniorska prvakinja sveta u veleslalomu) zabeležila samo dva podijuma u Svetskom kupu, od čega samo jedan u veleslalomu, prošlog meseca na Kronplacu. Za Brinjone ovo je prvi plasman u tp 10 na ZOI, ali je bila srebrna u veleslalomu na SP 2011.

Nevena Ignjatović u drugoj vožnji nije mnogo rizikovala, ali je odradila dovoljno da završi na 26. mestu i tako ostvari najbolji rezultat na velikim takmičenjima u karijeri. Ona je u Sočiju u istoj diciplini bila na 28. mestu, a na SP u St. Moricu prošle godine bila je za jedno mesto bolja.

Juniorska prvakinja sveta Meta Hrovat iz Slovenije vozila je odličnu drugu vožnju i pomerila se do 14. mesta, dok je Ana Bucik malo popustila u drugoj vožnji i morala da se zadovolji pozicijom 21.

Ana Drev je prvu vožnju zvršila na deobi desetog mesta, u drugoj je nastupala agresivno, što je po veoma čvrstom snegu dovelo do pada, koji nije imao ozbiljnije posledice.

U prvoj vožnji je Hrvatica Leona Popović pala i doživela težu povredu, zbog koje je završila nastup na ZOI. Andrea Komšić zauzela je 31. mesto, dok je Ida Štimac na poziciji 34.

Junakinja druge vožnje bila je Estel Alfon iz Švedske, koja je prvu vožnju završila na 26. mestu, ali je u drugoj vozila briljantno, imala najbolje vreme (za stotinku bolje od Tese Vorli), prestigla sedam uzastopnih rivalki i na kraju završila šesnaesta.

Prva vožnja

Melg, koja je na stazu izašla prva, stazu je prešla za minut, 10 sekundi i 62 stotinke. Mikaela Šifrin iz SAD bila je 20 stotinki sporija, a treće mesto za zaostatkom od 29 stotinki imala je još jedna Italijanka, Federika Brinjone.

Nevena Ignjatović je 27. posle prve vožnje, sa tri sekunde i 79 stotinki zaostatka za vodećom.

Posle brojnih odlaganja zbog vetra prethodnih dana veleslalom je prva disciplina ženskog alpskog programa.

Stazu za prvu vožnju postavio je italijanski trener i odradio je odličan posao – ne samo što je Manuela Melg bila prva, nego su sve četiri Italijanke završile u prvih 10.

Vodeća u Svetskom kupu Viktorija Rebensburg, osvojivši tek osmo mesto, sa 83 stotinke zaostatka. Još jegore prošla srebrna izSočija Ana Fajt, koja je četrnaesta, sa minutom i 81 stotinkom zaostatka za Melg. Slično je prošla i Francuskinja Tesa Vorli, svetska prvakinja, koja je četrnaesta, sa +1.44.

Ana Drev deli deseto mesto, Meta Hrovat je šesnaesta, a Ana Bucik na 20. poziciji.

Hrvatica Leona Popović doživela je težak pad i zaradila povredu zbog koje završava ZOI.

Povredu je nekoliko minuta kasnije doživela i Amerikanka Patriša Mangan.

Među prvih 30 prvu vožnju nisu završile ni Lara Gut iz Švajcarske, Slovenka Tina Robnik i Britanka Aleks Tili.

Srpski skijaš Marko Vukićević zauzeo je 41. mesto u spustu, Marko Stevović trku je završio na 51, dok je zlatnu medalju na ZOI u osvojio Aksel Lund Svindal.

Vukićević je zauzeo 41. mesto rezultatom 1:45,36 minuta i bio je za 5,11 sekundi sporiji od Svindala. Stevović je kao 51. prošao kroz cilj zaostatkom od 9,25 sekundi za pobednikom.

Svindal je pobedio rezultatom 1:40,25 minuta i kao 35-godišnjak postao najstariji osvajač zlatne olimpijske medalje u alpskom skijanju.

Srebrnu medalju osvojio je njegov sunarodnik Kjetil Jansrud sa zaostatkom od 0,12 sekundi, a Švajcarac Beat Fojc osvojio je bronzu sa zaostatkom od 0,18 sekundi za pobednikom.

Foto. Getty Images/Ker Robertson

Izvor: SportKlub

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *