“Razočaran sam novom Strategijom EU za Zapadni Balkan”

Objavljeno: 15.2.2018.


Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto pozvao je EU da ubrza proces pristupanja Srbije i Crne Gore EU i ocenio da 2022. može biti realistična za proširenje.
“Mi podržavamo brži napredak Srbije i Crnu Gore. I 2022. godina može biti realistična za proširenje EU na Srbiju i Crnu Goru”, poručio je Sijarto.

Ministar spoljnih poslova Mađarske kaže da je razočaran novom Strategijom proširenja na Zapadni Balkan. On je sa sastanka Saveta ministra EU u Sofiji poručio da integracije i proces proširenja moraju da budu ”mnogo, mnogo brži”.

“Poštujemo napredak koji su ove dve zemlje napravile. Podržavamo i ostale u njihovim naporima da budu integrisani u EU. Ali što se tiče Srbije i Crne Gore 2022. godina je vrlo moguća i one zaslužuju brži put integracija”, izjavio je Sijarto pred sastanak šefova diplomatija EU na kome će se razgovarati o Zapadnom Balkanu.

On je naglasio da SAD, Rusija i Turska imaju svoje “strategije” za Zapadni Balkan i da je samo EU “ekstremo spora” u tom pogledu.

”Ako mislimo ozbiljno i želimo da EU bude pobednik u stregijama i naporima moramo da budemo brži. Zašto ih ne integrišemo pre 2025. godine? Zašto čekati još sedam godina da integrišemo ove dve zemlje?”, zapitao je Peter Sijarto.

Sijarto je napomenuo da u Srbiji živi velika mađarska zajednica i da je od svih suseda Srbija ta koja daje najviše prava manjinama i poštuje ih na ”najevropskiji način”.

”Treba ubrzati procese za Srbiju i Crnu Goru. Ne vidim razlog zašto ne otvorimo sva poglavlja ove godine. Hajde da otvorimo sva poglavlja, pregovaramo sa njima i pokušamo da zatvorimo pregovore od 2022. godine”, poručio je mađarski šef diplomatije.

Mađarski šef diplomatije dodao je da očekuje da dođe do dugoročnog rešenja između Srbije i Kosova, što će prema njegovim rečima, značiti i stabilnost i prosperitet regiona.

B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *