Plakat s mrtvačkom glavom postavljen na ulazu Ambasade Srbije u Sarajevu

Objavljeno: 15.2.2018.


Na ulazu u Ambasadu Srbije u Sarajevu nepoznata lica zalijepila su plakat na kome je nacrtana mrtvačka glava, ispod koje piše “Četnici kostobacani”.
Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević rekao je Srni da je do incidenta došlo jučer između 17.30 i 18.00 sati, nakon čega je obaviještena policija koja je izvršila uviđaj i uzela plakat radi vještačenja.

Vukićević smatra da su ovaj, vrlo provokativan plakat i za danas u 11.00 sati najavljene demonstracije Bošnjačkog pokreta ispred zgrade Amabasade dva povezana događaja.

On je istakao da nema nijednog povoda za takve reakcije.

“Niti smo šta radili, niti preduzimali, ni Ambasada, niti Srbija da bi se tako reagovalo. Razlog može da bude današnja proslava državnog praznika /Sretenje/ i da se na taj način pokaže raspoloženje jednog dela bošnjačke populacije koji ne želi dobre srpsko-bošnjačke odnose, koji želi incidente i ne želi normaliziciju odnosa između zemalja u regionu, pre svega između BiH i Srbije”, ocijenio je Vukićević.

On je najavio da će Ambasada Srbije u Sarajevu podići mjere bezbjednosti, jer joj je to obaveza poslije ovakvog incidenta i najavljenih demonstracija.

Srbija danas obilježava Dan državnosti – Sretenje, povodom čega će i Ambasada Srbije u BiH organizovati prijem.

AGENCIJE

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *