Ljudi uzimaju previsoke doze ibuprofena, što može imati ozbiljne posljedice

Objavljeno: 15.2.2018.


Mnoge odrasle osobe, koje koriste ibuprofen i druge tzv. nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID), uzimaju ih previše povećavajući rizike od ozbiljnih nuspojava poput unutrašnjeg krvarenja i srčanih udara, pokazalo je američko istraživanje.
Oko 15 posto odraslih, koji uzimaju ibuprofen ili druge slične lijekove poput aspirina, diklofenaka, naproksena, celekoksiba i meloksikama, premašuju maksimalno preporučene dnevne doze za te lijekove, otkrilo je istraživanje.

“NSAID lijekovi su među najčešće korištenim lijekovima u SAD-u i svijetu”, kaže voditelj istraživanja dr. David Kaufman sa Univerziteta Boston, prenosi Hina.

“Ti lijekovi mogu imati ozbiljne nuspojave uključujući krvarenje u probavnom sastavu i srčane udare i često ih se uzima bez doktorske kontrole zbog toga što su mnogi dostupni bez recepta”, kazao je Kaufman.

“Stav da potrošači mogu uzeti dozu po vlastitoj procjeni bez obzira na upozorenja na pakovanje, zajedno s neznanjem o gornjim dopuštenim granicama doza povezan je s prekoračenjem dnevne maksimalne doze”, dodao je.

U okviru istraživanja 1326 potrošača ibuprofena vodilo je dnevnike korištenja toga lijeka tokom sedam dana.

Njih 87 posto nabavilo je lijek bez recepta, navode naučnici u radu objavljenom u časopisu Pharmacoepidemiology & Drug Safety.

Foto: Pixabay

Izvor: Hina

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *