Ljekovite su i sobne biljke: Smanjuju šanse za prehladu, migrene i stres

Objavljeno: 15.2.2018.


Verovali ili ne sobne biljke se takođe ubrajaju u lekovite. Utiču pozitivno na neka stanja kao što su prehlada, stres, popravljaju raspoloženje i smanjuju šanse da se razviju alergije. Njihovo dejstvo i uticaj ispitivali su NASA istraživači i evo do kakvi zaključaka su došli.
Vaš izbor biljaka u domu, zapravo može da bude i vaš spas.

Naučnici NASE istražili su koje biljke i kako deluju na okolinu i ljudski organizam.

Za najidealniju izabrali su arecea(areka) palmu. Ona najlakše uspeva u svim okruženjima, a osim što savršenom brzinom čisti vazduh, stanarima doma obezbeđuje i kvalitetan noćni san.

Prehlada

Sobne biljke povećavaju novo vlage u vazduhu, smanjuju prašinu, a bolesti povezane sa prehladom manje su za 30 odsto.

Stres

Cveće podstiče osećaj blagostanja i utiče na to da ljudi budu smireni i optimistični. Osim toga, za biljke se već pouzdano zna da smanjuju krvni pritisak, a samim tim i stres.

Glavobolja

Biljke proizvode kiseonik i smanjuju novo ugljen dioksida u vazduhu, pa ukoliko ih držite u svom domu manja je verovatnoća da ćete udisati ustajao vazduh koji doprinosi pojavi glavobolje.

Alergije 

Ukoliko decu u ranom dobu izložite nekim biljkama koje su povezane sa alergijama, to može biti svojevrsna vakcinacija, koja će potpomoći jačanje dečijeg imuniteta.

Naučnici NASE otkrili su da na primer zeleni ljiljan za dva dana može da očisti vazduh u stanu od grinja.

Zapušeni disajni putevi

Eukaliptus pomažu pri čišćenju sluzi i začepljenja u organizmu, otvara bronhije i čisti sluz iz organizma tokom prehlade, gripe ili bronhitisa i predstavlja prirodan antiseptik.

Nesanica

Neke biljke poput gerbera, ispuštaju kiseonik tokom noći, pa ih je najbolje postaviti pored kreveta kako biste tokom sna imali svež vazduh.

Foto: Thinkstock

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *