Holanđani grade veliku solarnu elektranu na moru

Objavljeno: 15.2.2018.


Holandija planira da izgradi solarnu elektranu na moru, 15 kilometara od obale, koja bi trebalo da počne s komercijalnim radom u roku od tri godine.
Projekat dolazi u kritično vreme za Holandiju, koja se bori da ograniči upotrebu fosilnih goriva i ispuni ciljeve o emisiji gasova sa efektom staklene bašte, nakon godina nedovoljnog ulaganja u obnovljive izvore energije.

Nakon probne sledeće godine, konzorcijum koji se sastoji od energetskih kompanija, naučnika i istraživača planira da 2.500 kvadratnih metara plutajućih solarnih panela počne sa radom 2021, rekao je Alard van Heken, osnivač “Okeana i energije”, koji je osmislio projekat.

Pilot projekat, za koji je namenjeno 1,2 miliona evra iz državnog budžeta, radiće na 30 kvadratnih metara panela od ovoga leta. Testiraće opremu, vremenske uslove, uticaj okoline i proizvodnju energije. Univerzitet u Utrehtu istražiće proizvodnju energije u prototipu, smeštenom oko 15 kilometara od obale kod Haga.

“Kako bi se uklonio problem nestašice zemljišta, ima nekoliko drugih koristi u izgradnji na moru, sličnih onima u energiji vetra”, rekao je stručnjak za solarnu energiju Vilfrid van Sark sa Univerzitet u Utrehtu, koji je uključen u projekat.

“Ovde je više sunca na moru i dodatna korist od sistema hlađenja panela, koji povećavaju proizvodnju do 15 odsto”, rekao je.

Bude li uspešna, postoji mnogo prostora za proširenje solarne farme, za razliku od prenaseljenog holandskog kopna gde vlada otpor javnosti prema vetroelektranama.

Van Heken je rekao da očekuje da ta morska solarna energija u konačnici bude jeftinija od morske vetroenergije i kopnenih izvora energije, zahvaljujući uglavnom nižim troškovime izgradnje na moru.

Foto: Reuters

Izvor: Hina

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *