Hemikalije koje su svuda oko nas pospješuju gojenje

Objavljeno: 15.2.2018.


Neke hemikalije koje se koriste u prehrambenoj ambalaži, neprijanjajućem kuhinjskom posuđu i odeći pospešuju gojenje tako što ulaze u proces metabolizma, pogotovo kod žena, objavljeno je u novoj američkoj studiji.
“Prvi put su naši rezultati omogućili da dokažemo da postoji put kojim supstance PFASs (perfluoroalkyl i polifluoroalkyl) deluju na regulaciju telesne težine kod ljudi i tako doprinose epidemiji gojaznosti”, rekao je Ki Sun, glavni autor studije koji radi na nutricionističkom odeljenju univerziteta Harvard.

Studija koja je objavljena u časopisu PLOS Medicine i sprovedena oko 2000. godine obuhvatila je 621 učesnika kojima je kroz razdoblje od dve godine praćena telesna težina i količina PFASs-a u krvi.

Učesnici su prosečno izgubili 6,4 kilograma u šest meseci, a potom u sledećih godinu i po prosečno dobili 2,7 kilograma.

“Oni koji su dobili natrag više kilograma su upravo oni koji su imali veću količinu PFASs-a u krvi, a ta je veza bila još jača kod žena”, pokazala je studija.

Supstance PFASs prisutne su u našem okruženju poslednjih šezdeset godina, a mnogi smatraju da su krive i za druge bolesti.

“Rezultati jasno pokazuju da ograničavanje ili izbegavanje izloženosti PFASs-u može pomoći ljudima da zadrže stabilnu telesnu težinu nakon što izgube kilograme, a posebno je to slučaj kod žena”, rekao je koautor studije Filip Grandžin.

Foto: Shutterstock

Izvor: Hina/AFP

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *