FBI, CIA i NSA upozorili Amerikance da ne koriste i ne kupuju Huawei uređaje

Objavljeno: 15.2.2018.


Šefovi šest glavnih američkih obavještajnih agencija upozorili su građane SAD-a da ne trebaju koristiti i kupovati proizvode i usluge kineskih tehnoloških giganata Huawei i ZTE.
Direktor FBI-a Chris Wray istakao je kako je Vlada SAD-a duboko zabrinuta zbog rizika dozvoljavanja bilo kojoj stranoj kompaniji da se upliće u američke telekomunikacijske mreže.”Ovakav način može omogućiti stranim kompanijama sposobnost zlonamjerne modifikacije ili krađe informacija iz naše mreže. To dovodi do sprovođenja špijunaža koje se teško otkrivaju”, kazao je Wray.

Potparol Huaweija prokomentarisao je upozorenje američkih agencija.

“Huawei je upoznat o aktivnostima Vlade SAD-a koje su navodno usmjerene na sprečavanje poslovanja kompanije Huawei na američkom tržištu. Vlade brojnih zemalja vjeruju Huaweiju, a kupci naših uređaja u 170 zemalja svijeta nikada nisu bili izloženi narušavanju cyber bezbjednosti”, kazao je potparol Huaweija.

Huawei uređaji dosad su bili nepoznati Amerikancima, ali treći najveći svjetski brend pametnih telefona najavio je predstavljanje mobitela Mate 10 na događaju američke kompanije AT&T u ovom mjesecu.

Iako su visokokvalitetni Huawei mobiteli već dostupni u SAD-u, uglavnom su prošli samo kroz prodavnice Best Buy i Amazon. Prva stanica za mnoge kupce pametnih uređaja je u sjedištu kompanije, a Huawei u tom slučaju nije imao mnogo sreće kod Amerikanaca.

Foto: EPA-EFE
Izvor: Klix

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *