Erjavec: Slovenija će tužiti Hrvatsku

Objavljeno: 15.2.2018.


Slovenački šef diplomatije Karl Erjavec kaže da je sprovođenje presude o granici s Hrvatskom pravno, a ne političko pitanje, kako to prikazuje Žan-Klod Junker.
Erjavec je rekao i da će Slovenija zbog neizvršavanja odluke uskoro tužiti Hrvatsku sudu EU u Luksemburgu.

“Ne radi se o političkom pitanju, kako bi to hteo prikazati Junker, nego o pitanju prava”, kazao je Erjavec u sredu za Slovenačku televiziju, reagujući na Junkerove izjave koje je ranije tokom dana izneo u Briselu.

Govoreći o graničnom pitanju između Hrvatske i Slovenije, Junker je na konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem kazao da u tom sporu Komisija ne kaže da je u pravu jedna ili druga strana, nego da je tu “da pomogne”.

“Želimo pomoći u rešavanju toga i mislim da ćemo i moći to da učinimo”, rekao je Junker posle sastanka s Plenkovićem.

Hrvatski je premijer tom prilikom ponovio da nije realna opcija da Hrvatska prihvati arbitražnu presudu, te da je realno razgovarati kako postići dogovor koji bi bio međusobno prihvatljiv i Hrvatskoj i Sloveniji, pri čemu je podsetio da je slovenačkoj strani Hrvatska već predstavila određene zamisli o tome i da je to “odličan temelj za dogovor”.

Slovenačka vlada više je puta u zadnje vreme ponovila da je s Hrvatskom moguć samo razgovor o sprovođennju arbitražne presude, a Erjavec je i danas, nezadovoljan “neutralnim” tonom Junkera od kojeg Slovenija očekuje veći angažman na primeni arbitražne odluke, najavio da će Slovenija zbog nepoštovanja arbitražne presude Hrvatsku tužiti sudu Evropske unije.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *