Bevanda i Osmanović duguju milione za porez Republici Srpskoj

Objavljeno: 15.2.2018.


Dugovanja za poreze i doprinose u Republici Srpskoj niže i privatni i javni sektor, a među najvećim dužnicima su i ministarstva na nivou Bosne i Hercegovine. Poreze i doprinose na plate ne izmiruju Ministarstvo civilnih poslova i komunikacija BiH i Ministarstvo finansija i trezora BiH čije su obaveze prema Poreskoj upravi RS dosegle cifru od 2,4 miliona KM, saznaje portal CAPITAL.ba.
Ministarstvo finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande, koje bi trebalo biti primjer efikasnog upravljanja i izmirenja dugova, ignorišući obaveze prema zaposlenima i kršeći zakone, nagomilalo je dug prema Poreskoj upravi RS na više od 1,6 miliona KM za poreze i doprinose na plate. Oko 300.000 KM obaveza je novijeg datuma, dok 1,3 miliona KM ministarstvo “vuče” još od 2005. godine.

“Dugovanja ovog ministarstva se odnose na doprinose i poreze na lična primanja, gdje dio duga u iznosu od 1,3 miliona KM potiče iz 2005. godine”, pojasnili su za CAPITAL u Poreskoj upravi RS.

I Ministarstvo civilnih poslova i komunikacija BiH Adila Osmanovića ne može da se pohvali ažurnim servisiranjem obaveza, pa još iz perioda od 2003. do 2005. godine bilježi dug od oko 813.000 KM.

Član udruženja ekonomista “SWOT” Predrag Duduković za našu redakciju rekao je da je ova situacija još jedan u nizu apsurda u BiH.

“Interesantno je da ministarstva ne ispunjavaju svoje obaveze i to one najbitnije prema radnicima. Imamo ovakvih slučajeva i u drugim institucijama, nažalost. Osim ovog, apsurd je i da su zdravstvene ustanove najveći dužnici za poreze i doprinose svojih radnika. Ta dugovanja se isto tako vuku iz nekog ranijeg perioda. To je jedan krug koji će se teško zatvoriti. Jednostavno, kada institucija duguje instituciji, uvijek se to nekako prolongira, a pitanje je šta kada ti radnici budu morali da ostvare pravo na penzije”, kazao je Duduković.

Poreski dugovi prešli milijardu KM, Vlada RS bira kome pomaže
Najveći dužnici u javnom i privatnom sektoru PU RS duguju 769,3 miliona KM. Prvi na ovoj listi je Univerzitetski klinički centar – 49,8 miliona KM, slijedi fabrika glinice “Birač” Zvornik u stečaju – 33,1 miliona KM, dobojska bolnica “Sveti apostol Luka” – 15,5 i industrija alata iz Trebinja “Swisslion” – 15,5 miliona KM.

Međutim, ako se tome dodaju svi poreski dužnici, dugovanja su još 30. juna prošle godine dostigla cifru od 1,167 milijardi KM. Direktor ove institucije Zora Vidović u septembru se pohvalila da je dug čak za 17 miliona manji u odnosu na kraj 2016. godine.

“Poređenja radi, stanje duga na dan 31. decembar 2016. godine iznosio je 1,184 milijarde KM, što znači da se isti u prvom polugodištu 2017. godine smanjio za oko 17 miliona KM, ili za 1,45 odsto. Značajan dio ukupnog duga odnosi se na obveznike koji su u postupku stečaja ili likvidacije, gdje naplata ide veoma teško i gdje se kod firmi koje su u stečaju uspije naplatiti tek oko 10 odsto potraživanja”, zaključila je tada.

Naplatu dugovanja koči i sama Vlada RS, a posljednja ovakva situacija desila se krajem januara kada je prihvatila zahtjev preduzeća “Swisslion Industrija alata“ u vlasništvu biznismena Rodoljuba Draškovića i do kraja juna mu odgodila plaćanje dospjelih milionskih poreskih obaveza.

Konkretno ovom preduzeću u nekoliko navrata se izlazilo u susret, a u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS rekli su nedavno za CAPITAL da je razlog tome “očuvanje proizvodnje i zaposlenosti”.

CAPITAL: Žana Gauk

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *