Berlusconi: Ja sam zaslužan za kraj Hladnog rata

Objavljeno: 15.2.2018.


BIVŠI italijanski premijer Silvio Berlusconi rekao je da je bio ključni akter završetka Hladnog rata. 
“Kad sam bio u vladi 2001., javno sam rekao da želim okončati Hladni rat koji je tad trajao već 50 godina i bio velika muka”, rekao je lider bloka desnog centra u jutarnjoj televizijskoj emisiji. 

To bi iznenadilo mnoge istoričare koji smatraju da je Hladni rat završio padom Berlinskog zida 1989. i raspadom Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Ali Berlusconi kaže da je taj sukob završio u maju 2002. na samitu NATO saveza u Rimu na kojemu su bili prisutni američki predsjendik Geroge W. Bush i ruski predsjednik Vladimir Putin.

“I uspio sam (okončati Hladni rat) jer ovdje u Rimu, u Pratici di Mare (vazdušnoj vojnoj bazi), sam 2002. uvjerio Busha i Putina, koristeći sve svoje talente za prijateljske odnose, da okončaju Hladni rat”, istakao  je političar.

Dodao je kako je to učinjeno “potpisivanjem sporazuma sa NATO-om o saradnji između Rusije i tog saveza u mnogim sektorima, počevši od ilegalne trgovine drogom i oružjem”.

Taj je samit završio deklaracijom o odnosima između NATO-a i Rusije koji su pružili mehanizme za međusobne konsultacije i saradnju.

Očekuje se da će konzervativni savez Berlusconijeve stranke Forza Italia i njegovih desničarskih saveznika u Sjevernoj Ligi i Braći Italije osvojiti najviše parlamentarnih mjesta na izborima 4. marta, ali ankete pokazuju da im to vjerojatno neće biti dovoljno za apsolutnu većinu.

Berlusconi (81) je između 1994. i 2011. vodio četiri vlade i tvrdi da je tokom tog perioda Italija bila poštovanija u međunarodnoj zajednici nego što je to bila pod koalicijama lijevog centra.

Foto: Hina

Izvor: Index

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *