Australijski ministri više se ne smiju voditi ljubav sa radnim kolegama

Objavljeno: 15.2.2018.


Australijski premijer Malcolm Turnbull nametnuo je u četvrtak formalnu zabranu seksualnih odnosa između ministara i njihovih zaposlenika, nakon što je njegov zamjenik Barnaby Joyce učinio “šokantnu grešku u procjeni” jer se upustio u aferu sa pomoćnicom nakon koje je ona ostala trudna, javljaju mediji.
Turnbull je objavio amandman na ministarska pravila ponašanja na vanrednoj konferenciji za novinare na kojoj je kritikovao zamjenika Joycea jer je prouzrukovao “strašnu bol i poniženje svojoj ženi i četvero djece”. Joyce se javno izvinio.

Na ivici ostavke

“Barnaby je učinio šokantnu grešku u procjeni upustivši se u aferu sa mladom ženom koja radi u njegovoj kancelariji. Stvorio je svijet jada tim ženama i zaprepastio sve nas. Saosjećam se sa njima. Kroz tu strašnu stvar morali su prolaziti pred okom javnosti”, rekao je Turnbull.
Joyce (50) nalazi se pod velikim pritiskom otkad je njegova afera sa bivšom medijskom savjetnicom Vikki Campion (33) koja sada čeka njegovo dijete, postala javna prošle sedmice. To će voditi optužbama da je prekršio ministarska pravila, te pozivima za njegovom ostavkom.

Turnbull je rekao da Joyce sada treba “razmotriti svoju poziciju”. Premijer bi ga mogao otpustiti, ali to nosi rizik pucanja vladajuće koalicije.

Foto: 123rf

Izvor: Index

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *