Upitnik: Odgovori konačno usvojeni

Objavljeno: 14.2.2018.


Predsjedavajući Savjeta ministara Deniz Zvizdić kazao je nakon današnje sjednice da je Bosna i Hercegovina usvojila odgovore na Upitnik Evropske komisije, ocijenivši to najkompleksnijim poslom na evropskom putu Bosne i Hercegovine.
Zvizdić se tokom svog obraćanja prisjetio 2015. i 2016. godine, kazavši da su to bile najuspješnije evropske godine BiH, a da se sada, uprkos preranoj predizbornoj kampanji, vratila na uspješnu realizaciju obaveza.

“Za dva mjeseca smo, bez obzira na turbulentno političko vrijeme, usvojili set zakona o akcizama i odgovoriti na Upitnik Evropske komisije. Prema najosnovnijim baznim elementima BiH je postala kredibilan partner i uspješan partner koji je odgovorio na zahtjeve Evropske komisije”, kazao je Zvizdić.

Dodao je da su usvojili tri važne strategije: za transport, okolinu i ruralni razvoj.

“Uskoro očekujemo energetsku strategiju koje će donijeti stotine miliona eura Bosni i Hercegovini”, istakao je Zvizdić.

Napomenuo je da je Savjetministara BiH danas jednoglasno usvojio odgovore na Upitnik koji predstavlja najsloženiju fazu u dosadašnjem kretanju na evropskom putu.

“Želimo biti u Evropskoj uniji, želimo biti punopravni član. Upitnik je najkompeksnija faza koju je Bosna i Hercegovina realizirala. Govorimo o 3242 pitanja, preko 1200 predstavnika svih institucija iz svih nivoa vlasti koji su bili uključani, stotinu održanih sastanaka”, rekao je Zvizdić.

Izvor: Klix

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *