Šta Windows 10 S znači za kupce laptopova?

Objavljeno: 14.2.2018.


Proizvođači laptopova, kao što su Asus, HP, Lenovo i drugi, već neko vreme pričaju o novoj vrsti laptopova – uvek povezanom PC-u (Always Connected PC) – koje planiraju da predstave na proleće.
Proizvođači ove laptopove planiraju da isporuče uz bateriju koja traje 20+ sati, mogućnošću povezivanja na mobilnu mrežu, a sada imamo i više informacija o operativnom sistemu koji će se naći na uređajima.

Ovi laptopovi, koji koriste Qualcomm processore, imaju svedeniju verziju Windows operativnog sistema, pod nazivom Windows 10 S. Operativni sistem donosi nekoliko pitanja pred potrošače, koji su zainteresovani za kupovinu novih Qualcomm-baziranih  laptopova. Prvo od njih je kakav softver će moći da pokreću.

Najveća razlika između Windows 10 S i Windows 10 Home i Windows 10 Pro operativnih sistema, jeste u tome što svedenija verzija pokreće samo aplikacije iz Microsoftovog Store-a. Korisnici neće moći da preuzimaju aplikacije sa sajtova kao što je Adobe.com ili Mozilla.org. Čak je i izbor veb pregledača limitiran na Windos 10 S platformi. Chrome i Firefox aplikacija nema u Windows Store-u, pa korisnicima ostaje Microsoft Edge.

Pored softverskih limita, Microsoft ističe da će brojni hardverski dodaci i periferije (kao što su eksterni miševi i štampači) raditi sasvim dobro uz Windows 10 S. Međutim, postoji mogućnost da neki od uređaja imaju smanjenu funkcionalnost ili neće raditi dobro uz novi operativni sistem.

Naravno, Windows 10 S sa sobom donosi i prednosti, a ovo uključuje skraćeno vreme podizanja sistema, bolje performanse i duži radni vek baterije. Takođe, smanjena je mogućnost slučajnog skidanja malvera tokom pretrage aplikacija na otvorenom internetu, pošto se sve skida sa Windows Store-a.

Na kraju, tu je i atraktivna cena Windows 10 S laptopova, a HP Envy x2 i Asus NovaGo koji stižu na proleće će koštati 699 dolara.

Dobra vest je da korisnici kojima se ne bude svideo Windows 10 S, neće morati da se zadovolje njime. Moguće je odraditi nadogradnju na Windows 10 Pro po pristupačnoj ceni, prema navodima Microsofta.

Novi laptopovi, sa Windows 10 S softverom se očekuju uskoro i onda ćemo saznati kakve prednosti i mane nova platforma sa sobom donosi i kako je prihvaćena od strane korisnika.

Izvor: Consumer Reports

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *