“Sestra mi je preminula od raka pluća, a nije bila pušač”

Objavljeno: 14.2.2018.


“U decembru, moja mlađa sestra Sara preminula je od raka pluća, dve godine nakon što joj je bolest dijagnostifikovana“, započinje priču Klajv Kolmen za Bi-Bi-Si.
Sara je, kako njen brat objašnjava, vodila zdrav život, nikada nije pušila ni pila. Radila je na romanu čije je objavljivanje bilo zakazano za nekoliko dana, nije ga dočekala.

“Pre nego što se ona razbolela vrlo malo sam znao o raku pluća, misleći da je reč o bolesti koju dobijaju pušači. Nisam imao pojma koliko ljudi koji nikad nisu pušili obole od nje i da u Britaniji više ubija od raka dojke, prostate i pankreasa zajedno”, nastavlja Kolmen.

Lečena je novim lekovima koji su u tom trenutku bili na raspolaganju. Ono što je bilo frustrirajuće, dodaje on, jeste što su lekovi mogli da ubiju tumor veličine pomorandže, ali Sara nije imala sreće.

“Kada su lekovi prestali da deluju, tumori su se vratili skoro odmah do veličine koje su prethodno bili, ili gore.”

U Velikoj Britaniji od raka pluća svakodnevno umre 98 osoba, što ovu bolest čini najvećim “ubicom” kada su tumori u pitanju.

U oko 14 odsto slučajeva, obolele osobe nikada nisu pušile.

Onkolog Dejvid Giligan ističe da je kasna dijagnoza bolesti pogubna za pacijente.

“Najgore je što se kod osoba nepušača bolest dijagnostifikuje u kasnim stadijumima, zbog čega tretman često ne bude od pomoći“.

Većina tumora dijagnostifikuje se u četvrtoj fazi, što znači da se tumor već proširio. U takvim slučajevima prognoze su do 200 dana života, ali kada se ranije ustanovi, 73 odsto su šanse da pacijent poživi duže od pet godina.

Foto: Thinkstock

Izvor. B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *