Revolucionarno otkriće u forenzici: Geni otkrivaju vrijeme smrti

Objavljeno: 14.2.2018.


Genetski sat koji počinje da kuca nakon što neko premine mogao bi u budućnosti da bude forenzičkim timovima od velike pomoći prilikom utvrđivanja tačnog vremena smrti.
Trenutno se kao pokazatelj koristi merenje temperature tela, koja na svakih sat vremena opadne za 1,5 stepeni Celzijusovih.

Na vreme smrti upućuje i rigor mortis (mrtvačka ukočenost), kao i prisustvo insekata u blizini tela.

Ipak, nova metoda nudi znatno jednostavniji način za utvrđivanje trenutka smrti, i to samo u roku od sat vremena od pronalaska tela, prenosi Dejli mejl.

Naučnici su otkrili “kaskadu” genetskih promena koje se dešavaju kada osoba umre, a koje vode ka smrti svih ćelija i gašenju imunološkog sistema.

Najjasniji rezultati dobijaju se iz kože, štitaste žlezde, potkožne masti i pluća, s obzirom na to da nakon smrti geni više ne igraju ulogu u prenošenju kiseonika iz pluća u preostali deo organizma.

Istraživači, koji su proučili gene 129 mrtvih osoba, kažu da su zahvaljujući novoj metodi do otkrivanja vremena smrti dolazili u proseku za 63,75 minuta.

Ipak, istraživači na čelu sa Centrom za regulaciju genske ekspresije u Barseloni, navode da ova metoda nije dokazano efikasna 24 sata nakon smrti, i kasnije.

Najočiglednije promene u genskoj ekspresiji odvijaju se sedam do 14 sati nakon smrti, kaže doktor Pedro Fereira sa Univerziteta u Portu u Portugalu.

Dok se odmah nakon smrti slezina ili mali mozak skoro ne menjaju, u mišićima i debelom crevu, na primer, dolazi do velikih promena.

Genska ekspresija predstavlja proces u okviru kojeg se instrukcije u našim genima pretvaraju u finalni proizvod, poput proteina.

Naučnici su identifikovali 187 gena koji igraju važnu ulogu nakon smrti, uključujući gene HBA1 i HBA2, zadužene za prenošenje kiseonika iz pluća u ostatak tela, i promenu u njihovom ponašanju kada osoba prestane da diše.

Nova genetska metoda omogućava utvrđivanje vremena smrti proučavanjem određenih vrsta tkiva, što znači da je ono moguće čak i kada se pronađu samo ostaci tela, a ne celo telo.

Istraživanje je objavljeno u magazinu “Nejčer komjunikejšens“.

Foto: Thinkstock

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *