Osamdesetogodišnji Španac učesnik studentske razmene

Objavljeno: 14.2.2018.


Jedan od učesnika sledećeg programa Evropske unije za razmenu studenata Erazmus je i Migel Kastiljo, osamdesetogodišnji Španac iz Valensije, penzionisani notar s četiri bajpasa, koji upravo studira istoriju, a sledeće sedmice će otputovati u Veronu u sklopu univerzitetskog školovanja.
Kastiljo je oženjen, ima troje dece i šestoro unučadi.

Srčani udar je pretrpeo nakon penzionisanja kad su mu ugrađeni bajpasovi, posle čega svaki novi dan u životu doživljava kao poklonjen.

“Ubrzo po oporavku, rekao sam sebi: ‘Želim da uradim nešto netipično za penzionera. Istorija me je uvek zanimala i sve u vezi s njom, posebno savremene teme”, rekao je Kastiljo španskoj novinskoj agenciji EFE, a preneo euractiv.com.

Iako je u devetoj deceniji, Kastiljo nema predrasuda u vezi sa svojim poodmaklim dobom u odnosu na kolege na kursu i tvrdi da se oseća kao i ostali studenti.

“Sjajno se odnose prema meni, godine nisu nikakav problem”, rekao je.

Zato je bez razmišljanja odlučio da se prijavi za stipendiju Erazmus, pošto ga je ohrabrio jedan od njegovih univerzitetskih profesora.

Kastiljova porodica već pravi planove da ga poseti u severnoj Italiji za vreme trajanja programa.

Kastilju to neće biti prvi susret sa Italijom. Pre nego što se zaposlio kao notar, bio je profesor na Univerzitetu u Barseloni i za to vreme dva meseca je boravio u Rimu i Bolonji.

A u Veroni je pre 42 godine bio sa suprugom kako bi slušao koncert legendarne grčke operske dive Marije Kalas.

“Zato sam izabrao Veronu”, priznao je Kastiljo.

“Ljudima mojih godina poručujem da ne sede u kući nego da se otvore prema svetu jer mi još možemo da društvu damo mnogo toga i isto tako da od njega i dobijemo”, dodao je Kastiljo.3

Foto: Pixabay

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *