Naučnici: “Napreže” se supervulkan koji bi mogao da zbriše SAD

Objavljeno: 14.2.2018.


Najnovija istraživanja vulkana Jeloustoun u američkoj saveznoj državi Vajoming pokazala su prisustvo istopljenih stena na oko 4,8 kilometara ispod Zemljine površine. Srećom, ovo otkriće nije alarmantno.
Naučnici navode da se vulkani usled pritiska fizički “istežu”, odnosno “naprežu” i da, uprkos tome što ova pojava sama po sebi nije opasna, može tokom godina da doprinese nastanku važnijih promena.

Geodeti Dejvid Mensin i Glen Matioli navode u studiji objavljenoj u magazinu “Yellowstone Caldera Chronicles” da ovo fizičko naprezanje utiče na menjanje oblika vulkana.

“Vulkani se naprežu baš kao i ljudi. Otprilike kao kada na poslu imate naporan dan, pa se osećate rastrzano. Uzroci deformacije vulkana mogu da budu različiti – promene u pritisku koji vrši magma, menjanje količine vode u obližnjim jezerima…”, navode autori.

Tehnologija se koristi za detektovanje promena u vulkanskom istezanju manjih od širine atoma vodonika, prenosi Dejli mejl.

Pritisak se meri pomoću GPS tehnologije, u kombinaciji sa drugim instrumentima, uključujući osetljive senzore koji mere nagib i naprezanje.

Promene ne moraju da budu drastične da bi ih naučnici primetili. Mensin i Matioli tako navode da mogu da budu mali kao “deseti deo milionitog dela širine ljudske vlasi”.

Ipak, ove promene vrlo su bitne jer vremenom mogu da dovedu do značajnih posledica.

“Čak i najmanja pomeranja mogu da dovedu do najvećih iznenađenja”, navodi se u izveštaju naučnika.

“Srećom, poslednja merenja ukazuju na to da nema razloga za brigu”, zaključili su Mensin i Matioli.

Foto: Thinkstock

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *