Najslađi ruski lijek

Objavljeno: 14.2.2018.

Piće koje se konzumira tokom Maslenice štiti od prehlade. Pominje se još u spisima iz 1128. godine, a pije kao čaj ili alkoholno piće

U RUSIJI je počela Maslenica – jedan od najstarijih i omiljenih narodnih praznika. Ona se slavi nedelju dana uoči Velikog posta. U svakoj kući širom cele zemlje peku se palačinke, koje simbolizuju sunce i dolazak proleća. Kao i pre hiljadu godina na ulicama ruskih sela i gradova organizuju se šetnje i karnevali, paljenje strašila, snežne bitke i zabavne igre. Da bi izdržali praznični maraton i da bi se sačuvali od prehlade, Rusi piju zbitenj – drevni lekoviti napitak, čiji je recept sačuvan do danas.

PRAZNIK CRKVENI I NARODNI

Maslenica se slavi u Rusiji još od paganskih vremena. U prehrišćanskoj epohi ona je bila vezana za prolećnu ravnodnevicu i obeležavala je dolazak nove godine.

Narod je toliko voleo ovu tradiciju da ju je i crkva prihvatila i uključila Maslenicu, odnosno Siropusnu nedelju, u svoj kalendar. Vreme slavljenja se pomerilo: po pravoslavnom običaju praznična sedmica počinje tačno osam nedelja pre Vaskrsa. Ove godine Maslenica traje od 12 do 18 februara.

LEK I POSLASTICA

Tokom mnogih stoleća zbitenj je bio napitak broj jedan u Rusiji. On se spominje još u drevnom rukopisu iz 1128. godine.

Rusi su pravili zbitenj od meda i mešavine lekovitih trava – kantariona, žalfije, kamilice i drugih. Kasnije su u napitak počeli da dodaju i začine poput cimeta i klinčića.

Zbitenj je postao veoma popularan zahvaljujući velikom broju načina na koje se sprema. Ponekad se kuva veoma jednostavno, kao čaj. U drugom slučaju se koristi komplikovana tehnologija fermentisanja, koja pretvara zbitenj u alkoholno piće.

Ovaj napitak se konzumira i hladan i topao. Leti odlično utoljava žeđ, a zimi spasava od prehlade i ojačava imunitet.

Posle revolucije zbitenj je bio skoro potpuno zaboravljen u Rusiji. Ali sada interesovanje za njega ponovo raste zbog ozdravljujućeg delovanja ovog napitka. Med i trave, od kojih se pravi zbitenj, pomažu kod mnogih zdravstvenih tegoba. Svako može da sastavi sopstvenu mešavinu trava za zbitenj u skladu sa svojim ukusom i bolestima koje želi da izleči.

LEKOVITA SVOJSTVA SASTOJAKA ZBITNjA

Med zadrži puno vitamina i minerala, leči anemiju, jača otpornost na viruse.

Nana poboljšava probavu.

Žalfija ima svojstva prirodnog antibiotika.

Matičnjak snižava pritisak, leči prehladu i nesanicu.

Kantarion je najbolji biljni antidepressant.

Kamilica smanjuje upalu, umiruje bol i grčeve u stomaku.

Šipurak jača imunitet.

Malina je snažan antioksidans, sprečava rak i dijabetes, leči ženske tegobe.

Lipa pomaže kod bolesti disajnih organa, smiruje živce.

Ruzmarin normalizuje cirkulaciju krvi, poboljšava pamćenje.

Majčina dušica leči kašalj, deluje kao antiseptik.

RECEPTI ZA PRAVLjENjE ZBITNjA

Zbitenj klasični
Četrdeset grama kore narandže prelijte sa litrom vode i kuvajte 15 minuta. Nakon toga dodajte 40 grama nane, 40 g kantariona, 40 g majčine dušice i malo cimeta. Kuvajte napitak još 15 minuta pa sklonite sa vatre. Kad se zbitenj malo ohladi, stavite u njega 40 g meda.

Zbitenj protiv prehlade
Napravite mešavinu od cveta lipe (jedna supena kašika), kamilice (jedna supena kašika), žalfije (jedna čajna kašičica), šipurka (sedam-osam plodova), đumbira (deset grama), cimeta (jedan štapić) i klinčića (dva-tri komada). Prelijte smesu sa litrom vode i kuvajte pet minuta. Nakon toga odstavite napitak da se malo ohladi pa dodajte u njega pet kašika meda.

Zbitenj praznični
Stavite u šerpu dve supene kašike maline, dva ploda smokve, jednu čajnu kašičicu matičnjaka, jednu čajnu kašičicu ruzmarina, jedan štapić cimeta, deset grama đumbira i dva klinčića. Prelijte smesu sa litrom vode i kuvajte 15 min. Sačekajte da se napitak malo ohladi pa dodajte pet kašika meda.

KAKO SE SLAVI MASLENICA

Ponedeljak: Susret 
Domaćice počinju da peku palačinke. Prva palačinka se obavezno daje prosjaku.

Utorak: Razigravanje
Devojke gataju, a momci biraju neveste i pozivaju ih na sankanje. Na ulicama se organizuje grudvanje i različite igre.

Sreda: Sladokusac
U svaku kuću dolaze gosti, koje domaćice služe palačinkama i drugim poslasticama.

Četvrtak: Zabava
Odvija se bitka za osvajanje snežne tvrđave. Organizuju se ulične predstave i takmičenja.

Petak: Taštine večeri
Tašta ide kod zeta na palačinke.

Subota: Zaovino poselo
Snaja dočekuje rodbinu svog muža i daruje svoje zaove.

Nedelja: Oproštajni dan
Ljudi traže oproštaj od porodice i prijatelja zbog namernih i nenamernih uvreda. Na glavnom trgu se spaljuje slameno strašilo, koje simbolizuje odlazeću zimu.

Tokom Maslenice Rusi uz palačinke jedu vrući zbitenj – tradicionalni napitak, koji se ranije prodavao u samovarima bukvalno na svakom ćošku. Zbitenj su smatrali najboljom zaštitom od prehlade i izvorom energije.

Foto: Shutterstock

Izvor: Novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *