Muškarac prvi put u istoriji podojio bebu

Objavljeno: 14.2.2018.


Tridesetogodišnja pacijentkinja, koja je insistirala na tome da ostane anonimna, ušla je u istoriju kao prva transseksualna žena koja je uspela da podoji svoje dete.
Žena, koja je rođena kao muškarac, obratila se Tamaru Rajsmanu i Zil Goldštajn iz Centra “Mont Sinaj” za transseksualnu medicinu i hirurgiju u Njujorku.

Ona je objasnila da se njen partner (transseksualan muškarac, rođen kao žena) nalazi u drugom stanju, ali da ne želi da doji njihovo dete, pa se nadala da će umesto njega moći da preuzme tu ulogu.

Pacijentkinja se inače nalazi na hormonskoj terapiji od 2011. godine, ali se do sada nije podvrgavala hirurškim zahvatima poput povećanja grudi, orhiektomije (odstranjivanje testisa), ili vaginoplastike (oblikovanje vagine).

Risman i Goldštajn su zahvaljujući indukovanoj laktaciji uspeli da omoguće pacijentkinji da doji dete u prvih šest nedelja njegovog života, prenosi Independent.

Žena je uzimala 10 miligrama domperidona triput dnevno, i koristila pumpu za grudi, pet minuta na svakoj dojci, takođe po triput dnevno.

U toku naredna tri i po meseca, doza domperidona, mikronizovanog progesterona i estradiola je povećavana i smanjivana u skladu sa upotrebom pumpe.

Kada je beba rođena, mleko pacijentkinje postalo je jedini izvor njene hrane u narednih šest nedelja.

Bebini pedijatri potvrdili su da je zdrava, i da se za vreme dojenja razvijala normalno.

Risman i Godlštajn pokušaće dalje da utvrde da li je laktaciju moguće indukovati bez domperidona, jer je upotreba ovog leka zabranjena 2004. godine u SAD zbog velikog broja zdravstvenih rizika koje nosi.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Transgender Health.

Foto: Thinkstock / ilustracija

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *