Vučić: Dodvoravanje i poniznost od mene nećete videti

Objavljeno: 13.2.2018.


Aleksandar Vučić, tokom prepirke sa hrvatskim novinarima, koji su insistirali na njegovom govoru u Glini 1995. izjavio da ga nikada neće videti poniznog.
Na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa Srbima u Vrginmostu, novinari iz Hrvatske su insistirali na tome da im odgovori da li će se izviniti za govor u Glini koji je održao 1995, a u kom je u govoru u Glini okupljenima obećao da Srpska Krajina i Glina nikada neće biti Hrvatska i da ustaška vlast tu nikada neće moći da dođe.

Vučić je najpre odgovorio da mu je to pitanje, od kako je stigao u Hrvatsku postavljeno više puta, a onda je odgovorio: “Mera vaše podrške i poštovanja je direktno proporcionalna meri poniznosti koju očekujete od nekog ko je došao. Ali, tu vrstu poniznosti i straha, i potrebe da vam se dodvoravam nikada od mene nećete videti.”

Zatim je rekao da je tokom posete Zagrebu bio pristojan, i učtiv jer ne želi da na uvredr i klevete odgovara uvredama i klevetama. “I danas sam slučao o sebi najgore stvari i neistine. Ali, neću da odgovaram”, rekao je on.

Ponovio je ono što je rekao i nakon sastanka sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović da Srbija i Hrvatska “imaju potpuno različite poglede na to šta se dešavalo pre 23 i 28 godina, ali da to ne znači da ne bi trebalo da pričao i razgovaramo”.

Vučić je novinarima rekao i da su mu sinoć saradnici pokazali kako je opisan u hrvatskim medijima, između ostalog i kao četnik, i ponovio da niko iz njegove porodice bliže i šire nikada nije bio četnik, već da su kuće Vučića zapalili Hrvati ali da se on nikada neće žaliti i tražiti nečije izvinjenje.

“I dodatno sam srećan što to nikada ni jedan premijer ili predsednik iz Hrvatske neće doživeti u Srbiji”, dodao je Vučić.

Pošto su neki novinari insistirali na govoru iz Gline, Vučić je istakao da takav stav nikud ne vodi: “Ta mera ponižavanja i poniznoisti, da bi bio dovoljno dobar kako bi se razgovaralo- plašim se da neće dovesti ni do kakvih rezultata.”

“Vi mene očigledno ne razumete. Mi imamo potpuno različita gledanja. Kad vi ’95. hvalite kao ‘Oluju’ i vama je to praznik, nama je to tuga i to je kod svih Srba. Ali to nije razlog da ne razgovaramo ili je to razlog da me gledate s mržnjom?“, zapitao je Vučić.

Rasprava s novinarima se međutim nastavila, a Vučić ih je potom “zamolio da budu pristojni kako bi odgovorio”, dodajući da će “on da odgovori šta on hoće, a ne šta vi hoćete.”

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *