Skuplje cigarete od početka marta

Objavljeno: 13.2.2018.


Građane Bosne i Hercegovine od početka marta očekuje novo poskupljenje cigareta, potvrđeno je za N1 iz Uprave za indirektno oporezivanje.
Navode da su Kompanije TDR d.o.o Sarajevo i Fabrike duvana Sarajevo dostavile Upravi za indirektno oporezivanje nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti u primjeni od 1. marta.

”Prema dostavljenim kalkulacijama novih maloprodajnih cijena cigarete će poskupjeti uglavnom za 0,10 KM po paklici, dok će samo nekoliko vrsta cigareta poskupiti za 0,20 KM po paklici.

Formiranje cijena je slobodno i stvar poslovne politike svake kompanije, te se cijene mogu mijenjati bilo kad u toku godine s tim da u maloprodajnu cijenu mora biti uključena akciza u skladu sa važećom Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2018. godinu i najava novih cijena mora biti dostavljena u UIO mjesec dana prije stupanja na snagu novih maloprodajnih cijena”, rekli su iz UIO za N1.

Kako su objasnili, u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2018. godinu, koju Odluku je donio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje je definisano da se u 2018. godini, na cigarete plaća sljedeća akciza:

(a) proporcionalna akciza po stopi od 42% maloprodajne cijene cigareta

(b) specifična akciza u iznosu od 75,00 KM za 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 komada,

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,60 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Akciza na duvan za pušenje u 2018. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 % minimalne akcize na cigarete u 2018. godini i iznosi 104,00 KM po kilogramu.

Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta i duvana, dužni su popisati zalihe istih na dan 01.03..2018. godine prije početka prometovanja i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO.

Na zatečene zalihe mora se obračunati razlika akcize u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2018. godinu, koja se mora uplatiti na Jedinstveni račun UIO, rekli su za N1 iz Uprave za indirektno oporezivanje.

U nastavku pogledajte nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini.

Nove cijene cigareta u BiH od 1. marta

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *