Radnici strahuju za egzistenciju

Objavljeno: 13.2.2018.


Sindikat radnika Toplane Banjaluka, uz podršku republičkog Sindikata radnika građevinarstva i stambeno komunalne djelatnosti održali su danas štrajk upozorenja ispred kapije preduzeća. Radnici su poručili da žele da skrenu pažnju javnosti i gradu Banjaluka kao osnivaču Toplane, na neizvjestan položaj radnika.
Oko 50 radnika banjalučke Toplane je pred otkazom. Od ukupno 130 radnika, za njih 40 nova Eko toplana je ponudila novi ugovor. To je dokaz, tvrde radnici, da Uprava nije napravila plan zbrinjavanja svih radnika. Štrajkom upozorenja žele da dokažu da je za svu nastalu situaciju kriva Uprava preduzeća na čelu sa v.d.direktorom Mićom Milovanovićem protiv kojeg je podneseno i pet krivičnih prijava jer je oštetio preduzeće za 1,5 miliona maraka.

„Mi postavljamo pitanje zašto takav čovjek i dalje vrši javnu funkciju u javnom preduzeću i zašto se nije izvršio pritisak na pravosuđe da se procesuiraju ljudi su doveli preduzeće u takvo stanje. Uprava nije napravila nikakav program zbrinjavanja radnika niti bilo kakvu odluku koja se tiče radnika. Radnici su zabrinuti za svoju egzistenciju a prema zakonu o radu s obzirom da je ovo javno preduzeće oni su to morali uraditi“, poručuje Vukašin Tintor, povjerenik za sindikalna pitanja Toplane.

Radnici tvrde da je Toplana u prethodne četiri godine izgubila 6 000 potrošača. To znači da je u tom periodu preduzeće izgubilo oko 16 miliona maraka. Poručuju da se mora prestati sa lažima jer Eko toplana ne može sama da grije grad.

„Tih 49 megavata snage koje su oni instalisali ne može da se iskoristi više od 30, a konzum je 150 megavata, kako 30 megavata izvora može da grije 150 megavata snage konzuma. To nije tačno i sa tim lažima se mora prestati. Oni ne mogu grijati samo grad iz sječke odnosno iz drveta bez pomoći mazuta ne može se grijati grad“, tvrdi Gostimir Radić, član Izvršnog odbora Sindikata.

Borbu radnika Toplane podržao je i granski Sindikat građevinarstva i stambeno komunalne djelatnosti. Poručuju da je neprihvatljivo da radnicima koji su u Toplani odradili više od pola svog radnog vijeka niko ne daje nikakve garancije.

„Određene ljude nova Eko toplana poziva i daje ugovore o radu, ispočetka su to bili ugovori o radu na određeno što nije pravilo po zakonu o radu to se samo može u izuzetnim situacijama a onda kada se malo digla buna onda su prerasli u ugovore na neodređeno koji i dalje nisu povoljni koji apsolutno nisu povoljni po radnike i ne rješavaju njihove probleme“, kaže Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstava i stambeno komunalne djelatnosti RS.

I Gradski odbor PDP-a stao je na stranu radnika Toplane. U saopštenju su naveli da osuđuju postupke gradskih vlasti kojim su doveli radnike Toplane na stupanje u štrajk i iskazivanje nezadovoljstva zbog najnovije, kako tvrde, sramne privatizacije Toplane koju su izvršile gradske vlasti na čelu sa Igorom Radojičićem.

Iako je predaja Toplane u privatne ruke predstavljena kao veliki uspjeh aktuelnog gradonačelnika, izvjesno je da će ovakvom Odlukom poskupiti grijanje. Zbog toga, Igor Radojičić i njegovi najbliži saradnici moraju da snose odgovornost, piše u saopštenju Gradskog odbora PDP-a.

I gradska uprava oglasila se saopštenjem. Tvrde da razumiju nezadovoljstvo dijela radnika koji će u ovom procesu ostati bez posla ali da grad, kao osnivač i vlasnik Toplane, mora voditi računa o stanju javnih finansija i zaštite interesa svih građana Banjaluke.

U tehnološki višak – koji, po trenutnim podacima, čini oko 30 radnika – uglavnom spadaju u kategoriju administrativnih radnika. Sa svoje strane, Toplana a.d. je, u saradnji sa sindikatom, pripremila plan i program otpuštanja tih radnika, prema kojim će biti ispunjene sve zakonske obaveze, pa i više od toga. U tom smislu, preduzimamo sve što je u našoj moći da broj otpuštenih radnika bude što manji, piše u saopštenju gradske uprave Banjaluka.

Nakon što je Eko toplana 1. februara preuzela isporuku grijanja, pojavile su se informacije da novo preduzeće nema dovoljno kapaciteta da grije grad, pa stara Toplana i dalje radi. Pokušali smo dobiti i stav direktora banjalučke Toplane Miće Milovanovića ali nije se javljao na naše pozive.

BN televizija

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *