Plenković: Obnoviti pregovore o naknadi za ratnu štetu

Objavljeno: 13.2.2018.


Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u razgovoru sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem da treba obnoviti pregovore o ratnoj odšteti.
U saopštenju hrvatske vlade se navodi da je Plenković podsetio da je to predviđeno članom 7 Sporazuma o normalizaciji odnosa od 23. avgusta 1996.

“Na predlog predsednika Vlade, dogovoreno je da se rad na ovim pitanjima nastavi kroz rad koordinatora za otvorena pitanja s ciljem uspostavljanja posebne radne grupe”, istaknuto je u saopštenju.

Plenković i Vučić su razgovarali o političkim i ekonomskim temama s naglaskom na brojna otvorena pitanja koja je potrebno rešiti, a premijer Hrvatske je posebno naglasio pitanja nestalih, granice, pravosudne saradnje, ratne odštete, zaštite manjina i sukcesije.

Plenković je, kako se navodi, naglasio da treba pojačati saradnju na pitanju nestalih, što je važno za unapređenje bilateralnih odnosa, a takođe je dogovoreno da na nivou resornih ministarstava počnu razgovori o sklapanju bilateralnog ugovora o krivičnom progonu i kažnjavanju ratnih zločina.

Dogovoreno je i da se međudržavna komisija za granice, čiji je rad zastao 2011. godine, ponovno sastane do kraja marta.

Plenković je takođe rekao da su politički predstavnici srpske manjine deo parlamentarne većine u Hrvatskoj i da imaju ustavom zagarantovan broj predstavnika u Saboru.

On je obavestio predsednika Srbije da se radi i na poboljšanju životnih uslova, pa tako i na rešavanju pitanja dovršetka elektrifikacije u onim naseljima gde žive pripadnici srpske nacionalne manjine.

Plenković je izrazio očekivanje da će pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji biti zagarantovana sva prava koja proizlaze iz bilateralnog sporazuma o zaštiti prava manjina, prvenstveno pitanja političke zastupljenosti Hrvata na svim nivoima vlasti.

Predsednika Srbije primio je i predsednik Sabora Gordan Jandroković, a na sastanku je ocenjeno da su odnosi Hrvatske i Srbije važni ne samo za obostrane interese, već i za odnose, sigurnost i saradnju u jugoistočnoj Evropi, saopštila je pres služba Sabora.

Vučić je na sastanku rekao da će ubrzo predsednica Narodne skupštine Srbije uputiti poziv Jandrokoviću da poseti Srbiju, što je on prihvatio.

Predsednici Srbije i Hrvatske poslepodne su posetili i mitropoliju zagrebačko-ljubljansku SPC gde su razgovarali s mitropolitom Porfirijem i mladima.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *